Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

'whoooo are you, whoohoo hooo hooo'

Moderator: mr_Vulcan

Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Tijd voor wat oude Doctor Who reviews (in navolging van CC). Ongeveer een jaar geleden ben ik gewoon vooraan begonnen aan de oude serie omdat ik toch wel wat meer over de achtergrond wilde weten. De afleveringen zijn vrij makkelijk verkrijgbaar voor iedereen die met google om kan gaan, voor zover de BBC nog over kopieën beschikt. Ik wist eerst niet of ik de afleveringen van incomplete serials ook wilde bekijken, maar ze hebben toch wel toegevoegde waarde. Zeker in de Patrick Troughton tijd waarvan maar vijf complete serials bestaan. De eerste twee seizoenen zijn redelijk compleet gebleven gelukkig. Een fan heeft de vernietiging van die afleveringen net op tijd tegen weten te houden (ze zouden één of twee dagen later vernietigd worden); gelukkig maar. Voor sommige afleveringen is het inmiddels ook weer een tijdje geleden dat ik ze gezien heb dus ik doe alles uit m'n geheugen (en waar nodig wikipedia, waar ik ook de plaatjes vandaan heb).

Eerste seizoen

An Unearthly Child (4 afleveringen)
Als je wat van de Doctor Who geschiedenis te weten wil komen is het kijken van de eerste aflevering en de eerste zes minuten van de tweede aflevering genoeg. De docenten Ian Chesterton en Barbara Wright vinden dat hun leerling Susan Foreman zich toch wel wat vreemd gedraagt - zo hier en daar is ze ontzettend slim, maar de volgende keer weet ze vrij elementaire dingen niet. Ze gaan op onderzoek uit waarbij ze uiteindelijk op de Doctor stuiten - een oude chagrijnige man. Op een gegeven moment horen ze stemmen uit de blauwe politietelefoonbox en dringen ze die binnen. De Doctor wil niet dat het geheim van de Tardis in de jaren '60 bekend raakt en dus neemt hij, naast zijn kleindochter Susan, ook Ian en Barbara mee op de tijdreis. Dat was aflevering één. Aflevering twee begint met de opmerking van de Doctor dat de Tardis niet meer van vorm verandert. How very disturbing. Hoe dan ook, de vier zijn in het stenen tijdperk terecht gekomen en worden al snel gevangen genomen door een stel mensen uit die tijd met fascinerende namen als Za, Hur, Kal en Horg. Ze hebben de Doctor vuur zien te maken en twee mannen willen het leiderschap binnen de groep krijgen door van de Doctor te leren vuur te maken. De tijdreizigers ontsnappen, worden opnieuw gevangen genomen etcetera etcetera. Niet heel denderend interessant. Uiteindelijk weten de vier te ontsnappen en landen ze op Skaro…

The Daleks (7 afleveringen)
De eerste kennismaking met de Daleks was toch echt de schuld van de Doctor. Hij wilde per sé een planeet wat verkennen en saboteerde daarom een stukje van de Tardis. De tijdreizigers moeten nu op zoek gaan naar Mercury, wat in een stad dichtbij vast wel te vinden zal zijn. Even als de Daleks. De Daleks hebben onlangs een nucleaire oorlog met de Thals gevoerd maar beide partijen weten kennelijk niet van elkaar dat ze het overleefd hebben. Hoe dan ook, de Daleks moeten door de oorlog binnen de grenzen van de stad blijven; daarbuiten kunnen ze zichzelf niet vrij voortbewegen. Met name de eerste vier afleveringen geven een hoop achtergrondinformatie wat de afleveringen natuurlijk een stuk interessanter maakt. Aan het eind van aflevering vier is iedereen goed en wel bij de Tardis, maar… de Mercury die de vier nodig hadden is in beslag genomen door de Daleks. En dus begint een expeditie terug naar de stad, samen met de Thals. Het is soms behoorlijk langdradig. Ze willen de stad van twee kanten aanvallen, maar vanaf een kant is de stad wat moeilijker te bereiken. De groep moet door een moeras; één van de Thals gaat dood. De groep moet over een klein ravijn springen. Één van de Thals gaat door. Ondertussen een hoop gegooi met touwen wat ook weggelaten had kunnen worden. Het uiteindelijke gevecht van de Thals wordt relatief makkelijk gewonnen. Ondanks dat toch wel zeer de moeite van het bekijken waard. Dit is immers de serial waar Doctor Who groot mee geworden is. Tegen het eind van de serial had de serie iets van tien miljoen kijkers; bovendien zijn deze afleveringen in tientallen landen uitgezonden geweest (hoewel vrijwel niet op het vaste land van Europa).

Afbeelding
Dalek

The Edge of Destruction (2 afleveringen)
De Tardis is als een Nederlandse trein ten tijde van sneeuw... het werkt allemaal niet heel briljant. Het zorgt wel voor dit tweeluik dat op het allerlaatste moment en zonder ook maar enige budget gemaakt moest worden. Hoe dan ook, het vreemd doen van de Tardis zorgt wel voor een hele hoop gekibbel en onderling wantrouwen aan boord, wat zo kenmerkend was voor de eerste helft van het eerste seizoen. Uiteindelijk blijkt het defect te komen van een knopje van de Tardis dat is blijven hangen, ja echt. Dat is net zo een ouch-moment voor de Doctor als je ervaart als je een storingsmonteur laat komen en er vervolgens achterkomt dat je videorecorder niet werkt omdat je de stekker niet in het stopcontact hebt gedaan.

Marco Polo (7 afleveringen; geheel missend)
De oorspronkelijke bedoeling van Doctor Who was om kinderen te leren over historische gebeurtenissen van de Aardse geschiedenis. An Unearthly Child was daar een gedeeltelijke eerste poging toe; Marco Polo de tweede. Het verhaal speelt zich af in de Himalaya's in 1289. De schrijvers van de series beleefden, ongetwijfeld geholpen door het succes van de Daleks, er al snel meer plezier in om echte sciencefictionserials met aliens te schrijven en het concept van de historische serials moest al snel ruim baan maken. Tot en met het begin van seizoen vijf kwamen er nog wel sporadisch historische serials voor; verder eigenlijk niet meer. Hoewel er in de latere seizoenen van oude serie nog een keer één gemaakt is. De historische serials kennen eigenlijk geen sciencefiction elementen; alleen de Tardis wordt gebruikt om op de gewenste plaats en tijd te komen. De historische serials zijn ooit als eerst gedumpt en als een gevolg daarvan is Marco Polo geheel missend. Extra zuur is dat deze aflevering in bijzonder veel landen is uitgezonden en dat er geen seconde uitzending meer intact is. De serial staat iha behoorlijk goed aangeschreven bij fans. De soundtracks zijn (net zoals bij alle andere Doctor Who afleveringen) nog wel intact dankzij fans die de geluidsopnames maakten. Ook zijn er foto's waardoor je jezelf nog wel enig beeld van de serial kunt maken, mocht je daar het geduld voor hebben.

The Keys of Marinus (6 afleveringen)
The Keys of Marinus is een voor de jaren '60 Doctor Who bijzondere serial in die zin dat afleveringen 2 tot en met 5 grotendeels stand alone zijn. De Doctor en zijn reisgenoten moeten op vier verschillende plaatsen sleutels zoeken; één sleutel per aflevering. Afleveringen één en zes vertellen het grote verhaal wat meer. De eerste zes seizoenen hadden allemaal tussen de 40 en 45 afleveringen wat het schema voor de acteurs behoorlijk krap maken. Tijdens de productie van deze serial ging William Hartnell (de Doctor) op vakantie wat als gevolg heeft dat hij twee afleveringen niet te zien is. Gelukkig kunnen Ian en Susan de serie goed dragen. Susan, als uitvinder van "De Schreeuw", had daarentegen ook wel op vakantie gemogen. Maar op zich wel een aardige serial.

The Aztecs (4 afleveringen)
Wederom een historische serial, nu eentje die wel helemaal bewaard is gebleven. De titel laat er geen misverstand over bestaan in welke tijd de serial zich afspeelt. De bemanning van de Tardis gaat een deur door die alleen van binnenaf te openen is. Barbara wordt hierdoor gezien als een vrouwelijke reïncarnatie van de hoge priester Yetaxa ("o jeetje, als dat maar goed gaat", begin je dan als sciencefictionfan te denken, maar het is allemaal wel aardig gedaan). Hoewel, een man met de naam Tlotoxl twijfelt hieraan en doet er alles aan om z'n gelijk te bewijzen. Het verhaal heeft nog wel een leuk sciencefiction element in zich in die zin dat Barbara hier probeert de geschiedenis te wijzigen. Uiteraard lukt haar dat niet. De Doctor zegt in één van de afleveringen: "You can't rewrite history! Not one line!". We weten allemaal hoe dat afgelopen is. Later wordt hiermee allemaal wat soepeler mee omgegaan en gezegd dat de geschiedenis elke keer verandert als de bemanning de Tardis verlaat, maar dat dit slechts kleine wijzigingen zijn. Een andere reden om aan te nemen dat de Doctor niet wil dat de geschiedenis verandert is dat hij hier nog bang is voor zijn eigen volk, de Time Lords (hoewel die pas later echt bij naam worden genoemd; eind seizoen 6).

The Sensorites (6 afleveringen)
Net als ze erachter komen dat ze op een ruimteschip terecht zijn gekomen dat vast zit rond de planeet Sense-Sphere (er wordt nog naar deze planeet verwezen in de aflevering Planet of the Ood; het was ook de bedoeling dat de Ood enigszins op de Sensorites zouden lijken) wordt het slot uit de Tardis gestolen. Dit is ook wel kenmerkend voor de eerste seizoenen (en in zekere zin voor geheel Doctor Who); er moet elke keer een excuus gevonden worden waarom de Tardis niet gebruikt kan worden. Hier proberen de tijdreizigers echter nog te ontsnappen aan de situatie waarin ze terecht zijn gekomen; later vermindert dat toch wel. Hoe dan ook, ze ontmoeten de telepatische Sensorites die hen vasthouden. Uiteindelijk blijkt dit te komen doordat een vorige missie vanaf Aarde vele rijkdommen van de Sensorites gestolen hebben waardoor ze wantrouwig zijn geworden. Echter, de Sensorites zelf hebben nog een ander probleem, waar de Doctor misschien wel mee kan helpen. Afijn, uiteindelijk komt het allemaal weer goed. Een hier en daar enigszins saaie serial, maar dat is niet ongebruikelijk. Zeker niet heel slecht.

Afbeelding
Sensorite

The Reign of Terror (6 afleveringen; afleveringen 4 en 5 missend)
De bemanning denkt terug in Engeland te zijn gekomen, eindelijk, maar schijn bedriegt: ze zijn terecht gekomen in het achtiende eeuwse Frankrijk tijdens de Franse revolutie. Wederom een historische serial dus. Het was in dit seizoen nog een beetje om en om. Afleveringen 4 en 5 van deze serial zijn missend, maar ze worden geanimeerd uitgebracht op DVD ergens dit of volgend jaar. De serial is opzich wel leuk, we zien ook Napoleon nog voorbij komen als generaal. De historische serials zijn vaak toch best wel goed in elkaar gezet, op de latere afleveringen van An Unearthly Child na. Wel wordt er ergens nog bijna een hele aflevering besteed aan het feit dat de Doctor naar Parijs moet lopen. Onderweg komt 'ie nog wel een probleempje tegen, maar dat weet hij wel op te lossen. Het heeft verder totaal niks met het doorlopende verhaal te maken. Je krijgt nog wel een paar beelden mee van een in de natuur wandelende William Hartnell. Ook leuk. Op dat na een prima serial.
Laatst gewijzigd door Frank op 15 apr 2012, 15:12, 6 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
captain crash
Administrator
Administrator
Berichten: 26502
Lid geworden op: 02 jun 2002, 00:48
Locatie: Nowhereland
Contacteer:

Re: Oude Doctor Who reviews - William Hartnell

Bericht door captain crash »

Is mijn eerste reactie eigenlijk vooral: Dapper :)
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - William Hartnell

Bericht door Frank »

Het valt eigenlijk allemaal best wel mee hoor. Het is misschien niet zo haastig (overhaast?) als sommige stukken van de nieuwe Doctor Who. Over het algemeen wordt er goed over de opbouw van de verhalen nagedacht en ook over de oplossing. Dat zie ik in latere, vlottere sciencefiction eigenlijk lang niet altijd meer terug. Ja, ook toen zat er hier en daar een plothole in of een andersoortige actie die we nu misschien onbegrijpelijk zouden vinden, maar over het algemeen valt er goed mee te leven :) .

Verder zie je zoveel sciencefictionverhaaltjes uit latere series hier ook al terug. Waarschijnlijk hebben ze ze bij Doctor Who ook niet zelf verzonnen, maar het is toch wel grappig om te zien :) . Het maakt de latere series er in ieder geval niet origineler op.

Hoe staat het trouwens met het kijken naar Tom Baker afleveringen :) ?
Laatst gewijzigd door Frank op 19 feb 2012, 20:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - William Hartnell

Bericht door Frank »

Tweede seizoen

Planet of Giants (3 afleveringen)
De Tardis heeft weer eens een defect en landt op een planeet die de bemanning gaat verkennen. Na een tijdje komen ze erachter dat ze eigenlijk op Aarde zijn beland maar ze zijn zelf een heel stuk gekrompen. Daar word je als sciencefictionfan niet heel erg blij van en dat is ook wel terecht. Het komt er in ieder geval op neer dat de vier bijna worden aangevallen door een normale kat. Ook komen er nog mensen van normale grootte in de serial voor met daarbij uiteraard één slechterik die een onderzoeksproject per sé door wil laten gaan. De kleine mensjes en het kleine Time Lordje stoppen hem natuurlijk. De serial was oorspronkelijk vier afleveringen lang, maar de laatste twee afleveringen zijn tot één gemaakt omdat ze het te langdradig vonden worden (het weggooid materiaal bestaat uiteraard niet meer). Een goede beslissing, maar erg interessant is de serial nog steeds niet echt.

Afbeelding
Mier

The Dalek Invasion of Earth (6 afleveringen)
De Daleks zijn terug en hoe... De bemanning landt in het jaar 2164 in een grotendeels vernietigd en verlaten Londen. Nadat de Tardis bedolven is onder puin worden begint het gevecht met de Daleks. Susan en Barbara worden door een aantal verzetsmensen meegenomen. Één van hen, Dortmun, probeert een wapen te maken dat de Daleks kan vernietigen. De Doctor en Ian komen de Robomen tegen - mensen die een helm dragen en zo onder invloed staan van de Daleks. En dan komt er opeens een Dalek uit de Thames te voorschijn… prachtige cliffhanger natuurlijk. Uiteindelijk komt de Tardisbemanning erachter dat de Daleks achter de kern van de Aarde zitten. Als slot van de aflevering neemt de Doctor op een behoorlijk lompe manier afscheid van Susan (iets in de trant van: je moet maar volwassen worden en mag niet meer mee) maar ook dat tellen we maar als een pluspunt.

The Rescue (2 afleveringen)
Een voor Doctor Who relatief korte serial die met name diende om na het vertrek van Susan Foreman een nieuwe companion te vinden: Vicki. Vicki en Bennett zijn de enige twee overlevenden van een ruimtecrash en worden nu geterroriseerd door Koquillion. Uiteindelijk blijkt het een soort omgekeerd Voyagerverhaaltje te zijn: de aliens blijken goed te zijn en Bennett blijkt achter alle ellende te zitten om zo één van zijn misdaden te verbergen. Vicki, die niet echt iemand meer heeft in haar leven, gaat nu met de Tardis mee. Niet een bijzonder verhaal, maar het is redelijk kort en redelijk goed te pruimen.

The Romans (4 afleveringen)
Ian en Barbara worden gevangen genomen door een Romeinse slavendrijver. Ian moet hard werken op zee terwijl Barbara moet werken voor Nero's tweede vrouw. De Doctor en Vicki maken ondertussen een wandeling naar Rome en door allerlei omstandigheden moet de Doctor zich voordoen als de lierspeler Pettulian. Nou kan de Doctor veel, maar het bespelen van de lier blijkt toch lastig. Hoe dan ook, dit alles te samen zorgt voor veel hilarische omstandigheden in deze vrij luchtige serial; de ene keer duidelijk succesvoller dan de andere. De Romeinen komen er niet echt goed vanaf. De momenten in de Romeinse villa waar de vier verblijven en de interactie tussen Ian en Barbara zijn de moeite van het bekijken wel waard. Best aardig allemaal.

The Web Planet (6 afleveringen)
Misschien dat deze aflevering heel bijzonder was in de jaren '60 en je kunt best veel je best doen om daar doorheen te zien, maar bij deze aflevering gaat dat wel heel moeilijk. Op een maanlandschap probeert de Tardisbemanning samen met de vlinderachtige Menoptra de mierachtige (nog meer reuzenmieren!) Zarbi en de Animus te verslaan. Mensen die zich voordoen als mieren en vlinders zijn geen succes. Tel daarbij op de irritante geluiden die de Zarbi maken in combinatie met het feit dat deze serial maar liefst zes afleveringen lang duurt en mijn conclusie valt wel zo'n beetje te raden.

The Crusade (4 afleveringen; afleveringen 2 en 4 missend)
Weer eens een historische serial die zich afspeelt ten tijde van de derde kruistocht in het twaalfde-eeuwse Palestina. De Tardisbemanning zorgt er al snel voor dat William de Tornebu niet gedood worden door de Saracenen, maar hierbij wordt Barbara gevangen genomen. De Doctor, Ian en Vicki komen al snel terecht bij koning Richard waarna de Doctor zich in de subtiele politiek uit die tijd moet manoeuvreren om uiteindelijk te kunnen ontsnappen. In de historische serial wordt vaak veel aandacht besteed aan de kostuums en opmaak en dat is wel te zien. Helaas zijn twee delen van de serial nu missend wat gezien het toch best wel complexe geheel van het verhaal best wel vervelend is en de aflevering vrij moeilijk te beoordelen maakt.

The Space Museum (4 afleveringen)
De Doctor, Ian, Barbara en Vicki landen op een planeet en komen al snel terecht in een grootschalig ruimtemuseum. Hier zien ze zichzelf als museumstukken staan - dat kan doordat er iets misgegaan is met de Tardis waardoor de tijd niet helemaal synchroon loopt. Het museum is echt ontzettend groot dus iedereen verdwaalt makkelijk en dan zijn er ook nog de Moroks, die over het museum gaan. Tevens zijn er de Xerons die in het museum werken, haast als slaven. En dan slaat de twijfel toe: als ik deze en deze actie onderneem zorgt dat er dan juist wel of juist niet voor dat de toekomst die ik gezien heb werkelijkheid wordt. Behoorlijk saaitjes.

Afbeelding
Doctor-Dalek

The Chase (6 afleveringen)
"Yaargh!" - Wie had gedacht dat een Dalek dit ooit zou zeggen? Nou ja, in The Chase kan het allemaal. Het is een half serieus, half humoristisch verhaal dat best wel geslaagd genoemd mag worden. Het zal bij vrijwel niemand bovenaan staan in het lijstje met favorieten Dalekafleveringen, maar dat doet er niet zo toe. Overigens komen de Beatles nog in de eerste aflevering voor als de bemanning naar een stuk van een (oude) aflevering van Top of the Pops kijkt. Ironisch genoeg is betreffende aflevering van Top of the Pops zelf ook verloren gegaan, op dit stuk na dan. Na een lange achtervolging door ruimte en tijd komt de Tardis terecht op de planeet Mechanus; thuiswereld van de Mechanoidrobots - ook niet al te vriendelijk trouwens. Daar ontstaat een alles vernietigend gevecht. Ian en Barbara keren met de tijdsmachine van de Daleks (die van binnen ook groter lijkt dan van buiten…) terug naar hun eigen tijd. Jammer dat ze weg zijn uit de serie. Ondertussen glipt de nieuwe companion Steven Taylor aan boord. Leuke afleveringen die luchtig zijn maar serieus worden wanneer het nodig is.

The Time Meddler (4 afleveringen)
The Time Meddler is een beetje een combinatie tussen een historische serial en een normaal sciencefictionverhaaltje. Het speelt zich af in het Engeland van het jaar 1066 in de tijd van William the Conquerer en de Vikingen. Opzich voer genoeg om een historische serial mee te vullen maar we hebben ook nog te maken met een "Monk" - net als de Doctor een Time Lord (hoewel niet zo genoemd). Hij probeert de Aardse geschiedenis te veranderen op een manier die hem zint. Hij laat daarbij ook voorwerpen uit de toekomst achter, wat natuurlijk een beetje slordig is. Bovendien beschikt hij ook ook over een Tardis die nog wel van vorm kan veranderen (hier neemt hij de vorm aan van een of andere kast) en die niet oncontroleerbaar van hot naar her gaat. Dat maakt de serie amusant om naar te kijken. De Monk keert een seizoen later nog terug in Doctor Who.
Gebruikersavatar
captain crash
Administrator
Administrator
Berichten: 26502
Lid geworden op: 02 jun 2002, 00:48
Locatie: Nowhereland
Contacteer:

Re: Oude Doctor Who reviews - William Hartnell

Bericht door captain crash »

Frank schreef:Het valt eigenlijk allemaal best wel mee hoor. Het is misschien niet zo haastig (overhaast?) als sommige stukken van de nieuwe Doctor Who. Over het algemeen wordt er goed over de opbouw van de verhalen nagedacht en ook over de oplossing. Dat zie ik in latere, vlottere sciencefiction eigenlijk lang niet altijd meer terug. Ja, ook toen zat er hier en daar een plothole in of een andersoortige actie die we nu misschien onbegrijpelijk zouden vinden, maar over het algemeen valt er goed mee te leven :) .

Verder zie je zoveel sciencefictionverhaaltjes uit latere series hier ook al terug. Waarschijnlijk hebben ze ze bij Doctor Who ook niet zelf verzonnen, maar het is toch wel grappig om te zien :) . Het maakt de latere series er in ieder geval niet origineler op.

Hoe staat het trouwens met het kijken naar Tom Baker afleveringen :) ?
Euhm, de nieuwe serie claimt ook helemaal niet origineel te zijn ten opzichte van het oude materiaal. Sterker nog, er wordt schamteloos en met trots gekopieerd ;)

Ik erger mij bij de oude DW behoorlijk aan de traagheid van de verhalen. Meestal is er gewoon niet genoeg verhaal om een hele serial te vullen. Dat is de huidige serie niet het geval en daar gaat inderdaad op dat ze misschien juist wel wat meer tijd moeten nemen. Vooral The Wedding of River Song was echt duidelijk teveel verhaal voor een ep. Ik heb het trouwens ondertussen wel allemaal gezien, ook het Tom Baker gebeuren. Misschien ga ik de geschreven verslagen nog wel eens op het forum zetten, misschien ook niet.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - William Hartnell

Bericht door Frank »

Nou ja, er zitten ook behoorlijk trage serials tussen; met The Web Planet wel zo'n beetje op nummer 1. De tweede Doctor heeft met name er veel last van dat er erg veel "basis onder aanval"-verhaaltjes in voorkomen en tevens veel Dalekachtige creaturen. The Evil of the Daleks was ooit bedoeld als allerlaatste Dalekserial. De tweede Doctor zelf vind ik dan wel weer erg leuk. Ben nu bezig met de achtdelige Cybermen-in-Londen serial; ben benieuwd hoe die gaat worden. Het begin van het zesde seizoen is tot nu toe een beetje tegengevallen. We zullen zien :) . Het zal nog wel een tijdje duren voordat ik de periode van Tom Baker bereik. Misschien ben ik tegen die tijd van mening veranderd over oude Who :lachhuil: .
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - William Hartnell

Bericht door Frank »

Derde seizoen
Het derde tot en met het vijfde seizoen hebben relatief weinig afleveringen die nog bestaan. Dat komt grotendeels doordat de afleveringen oorspronkelijk aan minder landen verkocht zijn en er dus ook minder kopieën van zijn gemaakt. De seizoenen hebben respectievelijk drie, nul en één volledige serials. Dat maakt het reviewen zo hier en daar ook wat lastiger.

Galaxy 4 (4 afleveringen; afleveringen 1, 2 en 4 missend)
Het enige wat hiervan momenteel voor iedereen publiekelijk verkrijgbaar is, is een lange clip (een minuut of zes) uit de eerste aflevering die in z'n geheel te zien is in een documentaire over de missende afleveringen van Doctor Who. Onlangs is de derde aflevering teruggevonden bij een verzamelaar maar die verschijnt waarschijnlijk pas volgend jaar op DVD. Een clip uit de aflevering met de Chumblies (robots waren populair in die tijd) is vrij makkelijk terug te vinden.


http://www.youtube.com/watch?v=-BGCfLgsmR0

Mission to the Unknown (1 afleveringen; missend)
Deze aflevering was bedoeld als inleiding op de lange serial "The Daleks' Master Plan" even verderop in het seizoen. Het is denk ik ook de enige "serial" waarin de Doctor niet voorkomt. De aflevering is, net als de hele The Daleks' Master Plan serial nooit uitgezonden buiten het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ooit wel kopieën naar Australië gestuurd maar de afleveringen zijn daar allemaal gecensureerd. De uitzending in veel landen hing van de Australische uitzending af. Door een contract met de creator van de Daleks, Terry Nation (onder andere ook schrijver van het gehele eerste seizoen van Blake's 7), zijn de afleveringen ook een hele poos niet te koop geweest. Het was de bedoeling dat er een soort Dalekserie kwam.

The Myth Makers (4 afleveringen; geheel missend)
Van deze serial bestaan alleen een aantal korte 8mm opnames van fans evenals de gehele soundtrack. De serie kenmerkt het vertrek van Vicki als companion en introduceert Katarina, die het niet zo heel lang zou uithouden als companion. De serial speelt zich af in het oude Griekenland, nabij Troje.

The Daleks' Master Plan (12 afleveringen; afleveringen 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11 en 12 missend)
Een grote epische Dalek serial. Mavic Chen, Guardian of the Solar System, besluit zich aan te sluiten bij een alliantie die de Daleks gevormd hebben. De Daleks willen graag een Time Destructor maken waarvoor ze het zeer zeldzame taranium nodig hebben. Chen heeft dit weten te bemachtigen. Een grootse strijd ontstaat. Kenmerkend voor deze serial is de rapheid waarmee de companions versleten worden. Katarina, die pas sinds de vorige serial met de Doctor meereisde werd gedood in de vierde aflevering. Sara Kingdom nam daarna soort-van de rol van companion over maar zien we na aflevering 12 ook niet meer. De zevende aflevering werd met kerstmis uitgezonden en werd geschrapt bij verkoop aan het buitenland (de serial is uiteindelijk nooit verkocht). De Doctor spreekt de kijkers thuis in deze aflevering nog aan, wat kennelijk gebruikelijk was in die tijd. De serial wordt ook gekenmerkt door de terugkeer van de 'Monk'; we zien deze nog in de nog bestaande tiende aflevering. Uiteindelijk zit de Doctor de Monk weer goed dwars wat zorgt voor een luchtig stukje binnen de serial. Dat er nog afleveringen uit de serial bestaan mag een klein wonder heten; zoals gezegd heeft er geen uitzending buiten het Verenigd Koninkrijk plaatsgevonden. Afleveringen vijf en tien zijn ooit teruggevonden in een Zuid-Londense kerk; aflevering twee is ooit meegenomen door een medewerker van de BBC.

The Massacre of St. Bartholomew's Eve (4 afleveringen; geheel missend)
Er bestaat helemaal geen (bewegend) beeldmateriaal meer van deze serial; de enige samen met Marco Polo en Mission to the Unknown. De serie speelt zich af nabij Parijs in 1572 als de spanningen tussen protestanten en katholieken toenemen. De serial wordt gekenmerkt door de introductie van companion Dodo Chaplet, die het tot het einde van dit seizoen zou volhouden.

The Ark (4 afleveringen)
Eindelijk weer een complete serial. De serie speelt zich ongeveer tien miljoen jaar in de toekomst af en de Aarde staat op het punt om vernietigd te worden. Een aantal Aardbewoners gaat op reis naar de planeet Refusis II, een reis van zo'n 700 jaar. Veel mensen zijn geminiaturiseerd om mee te kunnen. Ook aan boord zijn een aantal Monoids (ook hun planeet is vernietigd) die in vrede naast de Aardlingen leven, hoewel ze soms wel het wat vervelender werk opknappen. De Monoids zijn uiteraard eenogig, iets dat je vrij simpel na kunt spelen door een pingpongballetje in de mond van de acteur te doen. Heb je als acteur eindelijk een rol gevonden… Hoe dan ook, op een gegeven moment vertrekt de Tardis en landt zij even later weer opnieuw op de Ark, een paar honderd jaar later. Een verklaring voor dit mysterieuze gedrag van de Tardis wordt niet gegeven. Het ruimteschip komt bij de bestemming aan maar de Monoids hebben nu de macht overgenomen. Het is wel een aardig verhaaltje, maar zeker niet briljant. Overigens is deze aflevering in directe tegenspraak met de aflevering "The End of the World" uit de nieuwe serie, maar goed, zulke dingen gebeuren vaker in Doctor Who. Inmiddels wordt de schuld van deze inconsistentie gegeven aan de Time War tussen de Daleks en de Time Lords.

The Celestial Toymaker (4 afleveringen; afleveringen 1, 2 en 3 missend)
Ergens vind ik helemaal niet erg dat de eerste drie afleveringen missend zijn. De Doctor, Steven en Dodo komen terecht binnen de macht van de Celestial Toymaker, een wezen met oneindige krachten. En dat wezen gaat spelletjes met ze spelen; oh jee. De Doctor moet de toren van Hanoi oplossen; tsja, dat is nou eenmaal een behoorlijk saai spelletje als je hem met tien schijven speelt. Het spel werd bij m'n studie trouwens gebruikt om het principe van volledige inductie uit te leggen. Dat helpt ook niet echt mee. In de aflevering die wel ooit teruggevonden is moeten Dodo en Steven een spelletje spelen tegen een clownachtig wezen die de spelregels steeds in z'n eigen voordeel verandert. Uiteindelijk valt hij in de kuil die hij zelf gegraven heeft. Uiteraard trapt met name Dodo steeds in de fratsen van de clown; eigenlijk is ze gewoon dom. Ik heb geen wens om hier nog eens naar te kijken. Historisch gezien nog wel interessant is dat de Doctor hier op een gegeven moment verdwijnt; het was de bedoeling dat op het moment dat hij opnieuw verscheen een ander gezicht zou hebben; zeg maar de voorloper van de regeneratie. Uiteindelijk bleef Hartnell de Doctor nog een paar serials spelen.

Afbeelding
The Celestial Toymaker

The Gunfighters (4 afleveringen)
De Doctor komt in het 19de eeuwse Amerika ten tijde van "The Gunfight at the O.K. Corral". Wat meteen al stoort is de achtergrondzangeres die elke paar minuten opsomt wat er de afgelopen minuten nou weer gebeurd is. Verder weet je aan het begin van de serie dat alles in één grote schietpartij gaat uitlopen… en het loopt uit in één grote schietpartij. Om Doctor Who karakters te zien zingen heb ik verder ook geen behoefte aan; het past totaal niet bij de karakters en de serie. Bovendien schijnt er ook nog een loopje genomen te zijn met de daadwerkelijke gebeurtenissen. Wederom een grote misser.

The Savages (4 afleveringen; geheel missend)
Heb helemaal niks van deze serial gezien of erover gelezen dus een review geven wordt lastig. Wel is het de laatste serial met Steven Taylor als companion.

The War Machines (4 afleveringen)
Een duidelijke verbetering ten opzichte van de vorige nog bestaande serials, hoewel ik nog steeds niet op het puntje van m'n stoel zat. Hoe dan ook, de jaren '60 mensheid heeft een enorm krachtige computer gecreëerd; zo krachtig dat hij opeens weet waar de afkorting Tardis voor staat. Ik betwijfel of hij de echte naam van de Doctor wel weet; hij spreekt hem gewoon als "Doctor Who" aan. Hoe dan ook, de computer vindt dat de mensheid zichzelf niet meer genoeg ontwikkelt en besluit het heft in eigen handen te nemen. Hiervoor maakt hij, met een aantal mensen die hij onder controle heeft, een stel oorlogsmachines. Het klinkt allemaal wel een beetje Dalekachtig. Na een redelijk verhaaltje weet de Doctor deze machines uit te schakelen. De serial wordt gekenmerkt doordat Dodo de Tardis verlaat en Ben en Polly ongewild als tijdreizigers mee worden genomen. Het afscheid van Dodo is allemaal vrij plots; ze neemt niet eens de tijd om de Doctor nog gedag te zeggen maar laat dat Ben en Polly doen. Ook van dit vertrek zal ik niet echt wakker liggen.

Afbeelding
War Machine 9
Laatst gewijzigd door Frank op 21 feb 2012, 00:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - William Hartnell

Bericht door Frank »

Seizoen 4

The Smugglers (4 afleveringen; geheel missend)
Zoals wel vaker dit seizoen een serial die geheel missend is. De serial speelt zich af in het Cornwall van de zeventiende eeuw.

The Tenth Planet (4 afleveringen; aflevering 4 missend)
Een historische serial om zoveel verschillende redenen. Ten eerste: de introductie van de Cybermen. De Cybermen komen van de planeet Mondas, een voormalige zusterplaneet van de Aarde. Ze hebben nu de energie van Aarde nodig om de planeet Mondas mee te redden. De serial speelt zich af op een basis op Antartica; het is een van de eerste en vele "help-onze-basis-wordt-ingenomen"-serials. Uiteindelijk explodeert Mondas voordat de Cybermen hun plan hebben kunnen uitvoeren. De tweede reden dat deze serial historisch is, is dat de serial de eerste regeneratie van de Doctor vertoont (hoewel het nog geen regeneratie genoemd wordt) - Hartnell wordt vervangen door Troughton. In de serial komt het over alsof de Doctor doodgaat doordat hij simpelweg oud is, maar de schrijver van de serial zegt dat het gekomen is doordat Mondas energie uit hem verwijdert. Die verklaring komt ook beter overeen over hoe men later over de regeneratie denkt. Helaas is de aflevering van de regeneratie zelf missend; tegen het eind zijn wel wat fanopnames gemaakt en een stukje van de regeneratie zelf is nog bewaard gebleven. De missende aflevering is waarschijnlijk de meeste gezochte missende aflevering van Doctor Who en hoewel ik ook graag een aantal andere afleveringen terug zou willen zien is dat toch wel met goede redenen. Als je er tegen kunt dat de climax missend is (hoewel er wel enkele fanreconstructies zijn) een prima serial om naar te kijken.

Afbeelding
Cybermen

Power of the Daleks (6 afleveringen; geheel missend)
Een geheel missende Dalek serial wat natuurlijk erg jammer is. Verder mist er heel veel uit het vroege Troughton tijdperk, wat dat betreft zou het erg wenselijk zijn dat de eerste aflevering van deze serial wordt teruggevonden. Bijna even wenselijk als de laatste aflevering van The Tenth Planet. Helaas zullen we het voorlopig nog zonder moeten doen.

The Highlanders (4 afleveringen; geheel missend)
Serial die zich afspeelt vlak na de Battle of Culloden. De serie wordt gekenmerkt doordat het de eerste aflevering met Jamie als companion is.

The Underwater Menace (4 afleveringen; afleveringen 1 en 4 missend)
De Doctor en z'n companions worden gevangen genomen door de overlevenden van Atlantis. Ze ontmoeten de gestoorde professor Zaroff die de Aarde maar wat graag wil vernietigen. Troughton, die de tweede Doctor speelt, was erg ontevreden over de make-up in de afleveringen en heeft gezegd dat de serial leek op Amerikaanse B-films uit de jaren '50. Daar ben ik het gedeeltelijk. Onlangs is de tweede aflevering teruggevonden; een (vrij goed) minuutje hieruit is hieronder terug te vinden. Bovendien bespeelt de Doctor z'n fluit in die aflevering (zo zeggen mensen die dat vast beter weten dan ik), daar hebben we ook niet veel beelden van (in deel 3 zit ook een kort stukje). De onlangs teruggevonden deel 2 is de oudste volledige Troughtonaflevering in het bezit van de BBC.


http://www.youtube.com/watch?v=glCXrbORBKY

The Macra Terror (4 afleveringen; geheel missend)
Weer zo'n serial waar vrijwel niks van over is. De eerste verschijning van de Macra, die ook nog in de aflevering Gridlock uit de nieuwe serie voorkomen (de snelwegaflevering).

The Faceless Ones (6 afleveringen; afleveringen 2, 4, 5 en 6 missend)
Woops - en toen landde de Tardis midden op een vliegveld tussen allerlei opstijgende en landende vliegtuigen. De serial draait om het reilen en zeilen van Chameleon Tours, een organisatie die veel jongeren op pad stuurt - maar ze komen niet meer terug. Aangezien alleen afleveringen één en drie nog intact zijn komen we er net een beetje achter wat er aan de hand is, dat is opzich wel jammer. Patrick Troughton als Doctor vind ik geslaagd; bovendien zitten er hier een daar wel wat aardige scenes in de serial. Ik kan me voorstellen dat als deze serial zes afleveringen duurt dat hij misschien wat saaier wordt. Polly en Ben verlaten de serie in deze serial.

The Evil of the Daleks (7 afleveringen; afleveringen 1, 3, 4, 5, 6 en 7 missend)
Nog een grote incomplete Dalekserial. Aan het eind van The Faceless Ones wordt de Tardis met een vrachtwagen weg van het vliegveld gereden en dus kan de Doctor nog steeds niet door de tijd reizen. Al zoekende komt de Doctor terecht bij de antiekwinkel van Edward Waterfield. Daar wordt de Doctor terug in de tijd gesleept met een tijdmachine naar het jaar 1866. Daar hebben Waterfield en zijn partner Maxtible geprobeerd een tijdmachine te maken toen plots de Daleks te voorschijn kwamen. Van de Daleks moest Waterfield voorwaarts in de tijd reizen om de Tardis te stelen. De Daleks zijn op zoek naar het stukje van de mensheid waardoor de Daleks steeds verslagen worden en de Doctor moet hen daarbij helpen. Deze Dalekserial had oorspronkelijk de allerlaatste moeten zijn om al eerder genoemde redenen. Alleen de tweede aflevering bestaat nog en het verhaal wordt daar rustig in opgebouwd; het verhaal is duidelijk complex. Vrij kenmerkend voor veel oude Who. Wel jammer dat er veel van deze serial mist, had er wel meer van willen zien. De Doctor maakt kennis met een nieuwe companion, Victoria.

Afbeelding
Dalek en Victoria
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell & Troughton

Bericht door Frank »

Seizoen 5

The Tomb of the Cybermen (4 afleveringen)
In 1992 werd Tomb of the Cybermen teruggevonden in Hong Kong nadat men daar eerder gezegd had toch geen oude Who meer in de archieven te hebben. De serial wist vervolgens als enige oude Who bovenaan de verkooplijsten in het Verenigd Koninkrijk te komen. De Doctor en reisgenoten komen een Aardse expeditie tegen waarvan de leden op zoek zijn naar de overblijfselen van de Cybermen. Het binnendringen van het complex en allerlei ruimtes blijkt nog niet zo heel makkelijk te zijn - eigenlijk lukt het alleen maar door slimmigheden van de Doctor. Uiteindelijk vindt de expeditie allemaal Cybermen, in een slapende toestand. Één van de expeditieleden maakt de Cybermen wakker in de hoop dat ze hem zullen belonen en dat hij enorm veel macht krijgt. Wat simpeltjes maar goed. De puzzels in de tombe van de Cybermen zijn opgezet door de Cybermen om te zorgen dat ze gewekt zouden worden door mensen die slim genoeg zijn. De Cybermen zitten in de tombe als direct gevolg van de gebeurtenissen in de vorige Cybermen serials. Dat is allemaal leuk verzonnen. Als de Cybermen eenmaal vrij komen wordt het een soort "basis-onder-aanval"-verhaaltje, maar in ieder geval wel een aardige. Ook de introductie van de Cybermat vindt plaats in deze serial; wat heeft men in de eerste jaren toch veel dingen verzonnen. Ik vraag me trouwens wel sterk af waarom de Doctor de expeditie heeft geholpen met het binnendringen van het Cybermen complex? En hoe Toberman wordt behandeld verdient ook niet bepaald de schoonheidsprijs. Jammer.

The Abominable Snowmen (6 afleveringen; afleveringen 1, 3, 4, 5 en 6 missend)
En we gaan door met de lange lijst aan incomplete Troughton serials; alleen aflevering 2 is nog intact. De Tardis landt in Tibet en de Doctor is daar verheugd om omdat ze waarschijnlijk warm onthaald worden en hij kan een reliek dat hij jaren bewaard heeft eindelijk teruggeven. Het loopt allemaal wat anders als hij een dood lichaam vindt en even later uiteraard beschuldigd wordt van moord. Uiteindelijk zorgt dit alles voor de introductie van de Yeti, die later dit seizoen nog terug zouden keren. De aflevering zelf vond ik wel ok, maar gegeven het feit dat de serial zes afleveringen duurt zou het allemaal wat langdradig kunnen worden. Dat zullen we voorlopig wel niet weten.

The Ice Warriors (6 afleveringen; afleveringen 2 en 3 missend)
Wederom een "basis-onder-aanval" verhaaltje. Nou kan dat klinken als heel saai, maar je kunt zeggen wat je wil: ze zijn er wel redelijk goed in :) . De Tardis landt in een nieuwe ijstijd en in Groot-Brittanië is men zo erg gehecht aan het oude klimaat dat ze de opkomst van de ijstijd proberen tegen te houden. Helaas heeft de computer die dit moet besturen zo hier en daar wat probleempjes. Dit zorgt voor een aardig mens versus computerverhaal (in de zin dat de serial zich afvraagt in hoeverre computers alles kunnen regelen). Verder zorgt een ruimteschip van Mars voor wat problemen. Dit deel van de serial is iets minder interessant. De Marsmannetjes zijn af en toe wat sloompjes. Ondanks dat toch een aardige serial. Troughton als Doctor bevalt me erg goed.

Afbeelding
Victoria en Marsman

The Enemy of the World (6 afleveringen; afleveringen 1, 2, 4, 5 en 6 missend)
Salamander, die vreemd genoeg qua uiterlijk identiek is aan de Doctor, heeft veel macht gekregen in de wereld door met behulp van technologie - in het bijzonder beïnvloeding van de zon - meer voedsel te creëren. Niet iedereen is overtuigd van z'n goede bedoelingen en de Doctor doet Salamander na om zo meer informatie te vergaren. Als je alleen aflevering drie kijkt, zoals ik, zit je midden in een gecompliceerd verhaal met veel karakters. Wel duidelijk anders dan de andere serials van seizoen 5. Er is te weinig over van de serial om een goed oordeel te kunnen geven.

The Web of Fear (6 afleveringen; afleveringen 2, 3, 4, 5 en 6 missend)
Nadat de Tardis even heeft vastgezeten in een web komt de bemanning terecht in een verlaten Londense metro. Ondertussen wil professor Travers, uit de aflevering The Abominable Snowmen, een Yeti terughalen van een museum omdat hij claimt een controlebol van de Yeti gereactiveerd te hebben waardoor er mogelijk gevaar kan ontstaan. De serial laat ons kennis maken met UNIT (hier nog United Nations Intelligence Taskforce; in de nieuwe serie Unified Intelligence Taskforce), een militaire organisatie die het onverklaarde onderzoekt. Daarbij maken we ook kennis met kolonel (later brigadier) Lethbridge-Stewart, een terugkerend karakter is Doctor Who. Hij zou later een "companion" van de derde Doctor zijn in de tijd dat hij z'n Tardis niet kan gebruiken en hij op Aarde vastzit, vanaf begin seizoen 7. Hij blijft terugkomen tot en met 1989 en zou ook nog een verschijning maken in The Sarah Jane Adventures. In The Wedding of River Song is hij overleden. Dit is zeker een serial waarvan ik meer zou willen zien.

Fury From the Deep (6 afleveringen; geheel missend)
Wederom een missende serial waarbij allerlei vreemde dingen gebeuren op de Noordzee… De serial wordt gekenmerkt door het vertrek van Victoria en de introductie van de sonic screwdriver. De lijst aan later terugkerende dingen(/personen) uit seizoen 5 houdt maar niet op.

The Wheel in Space (6 afleveringen; afleveringen 1, 2, 4 en 5 missend)
Nog eens een "basis-onder-aanval-Cybermen"-verhaal. Dat is zo'n beetje 4 van de 4 Cybermen verhalen tot nu toe. Alleen delen drie en zes zijn nog te zien, maar deel drie voelt een beetje aan alsof het ook het einde van de eerste afleveringen had kunnen zijn. Het gebeurt regelmatig in oudere Doctor Who dat je er pas na een aflevering oid achter komt wie de werkelijke vijand is (wat soms de spanning ook echt wel verhoogt), maar hier duurt het allemaal nog wat langer (te lang). De vorige companion, Victoria, kwam een beetje over als iemand die erg beschermd moest worden (of in ieder geval beschermd werd); daarentegen is Zoe, de in deze serial geïntroduceerde nieuwe companion, door de moderne opleidingsmethodes in de tijd waaruit ze komt, een heel erg slim persoon, zij het in deze serial nogal computerachtig. Eindoordeel een beetje afhankelijk van de missende afleveringen, maar dit behoort zeker niet tot de beste Cybermenafleveringen in Doctor Who.

Afbeelding
Zoe en Cybermen
Laatst gewijzigd door Frank op 24 dec 2012, 22:35, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Punisher
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3489
Lid geworden op: 12 jun 2002, 13:11
Locatie: Dunedin, Nieuw Zealand
Contacteer:

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell & Troughton

Bericht door Punisher »

Ik heb nu de eerste twee seizoenen af gekeken.

Met name het belabberde acteerwerk & dialoog van de companions (Susan, Ian, Barbera) is storend. The doctor is eigenlijk het enige fatsoenlijke karakter. Ik was dan ook niet rouwig om hun vertrek.

De nieuwe companions Vicki en Steven zijn aanzienlijk beter, zowel qua acteerwerk als het dialoog dat ze krijgen (Weet niet of dat direct verband houd).

Tegen het einde van het tweede seizoen wordt de serie een stuk beter, "The chase" had een aantal leuke momenten (Maar helaas ook nog steeds een aantal tenenkrommende slechte momenten), en "The Time Meddler" was de eerste echt leuke Doctor Who episode waarvan alle 4 de serials leuk waren. Hopelijk dat dit doorzet!
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell & Troughton

Bericht door Frank »

De companions in oude Doctor Who schreeuwen veel en dat is soms wel een probleem. Ian en Barbara vond ik eigenlijk nog wel ok; ze zeggen in ieder geval relatief nuttige dingen voor companions. Susan is gewoon enorm irritant. Het niveau van de serie blijft heel sterk wisselen. Ik moet nog één serial uit seizoen 6 (het schiet even wat minder op), dan ben ik door het zwart-wit tijdperk heen.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell & Troughton

Bericht door Frank »

Seizoen 6
Het zesde seizoen is het laatste seizoen met de tweede Doctor, het laatste seizoen in zwart-wit en tevens ook het laatste seizoen met ruim veertig afleveringen. Zoveel afleveringen in een seizoen bleek toch wel wat te veel voor de acteurs, vandaar ook een geheel nieuwe opzet vanaf seizoen 7. Seizoen 6 is verreweg het best bewaarde Troughtonseizoen met vijf complete serials en met alleen van "The Space Pirates" het grootste gedeelte missend.

The Dominators (5 afleveringen)
Oorspronkelijk moest deze serial uit zes afleveringen bestaan, maar men vond dat uiteindelijk wat te lang. En daar had men groot gelijk in. "The Dominators" landen op de planeet Dulkis en absorberen alle straling (van een oorlog lang geleden) op het eiland waar ze landen om als energie te gebruiken. Dat is echter niet genoeg en dus hebben ze de pacifistische Dulcians nodig. The Dominators vechten zelf niet, ze kibbelen alleen onderling heel veel en worden heel veel boos op elkaar. Om echt te vechten gebruiken ze de Quarks ofwel Daleks, part VI. Helaas bewegen de Quarks langzaam en zijn ze niet heel erg imposant. Het enige dat een beetje de moeite waard is zijn de momenten tussen de Doctor en z'n companions, Zoe en Jamie.

Afbeelding
Dominator en Quarks

The Mind Robber (5 afleveringen)
Omdat The Dominators met een aflevering ingekort werd had The Mind Robber een extra aflevering nodig. Daarom is er een nieuwe eerste aflevering geschreven. De andere vier afleveringen - met name de laatste twee - zijn wat ingekort. De vijfde aflevering is met precies 18 minuten de kortste Doctor Who aflevering ooit. Verder kun je zeggen van The Mind Robber wat je wil - het is totaal niet het standaard Doctor Who verhaaltje. Toch hou ik niet van dit soort afleveringen; je weet wat ik bedoel als je de aflevering gezien heb. De Doctor en z'n companions (met Zoe in een wat, uhm, interessante outfit) komen terecht in een ander dimensionaal iets gecontroleerd door de Master (nee, niet de Time Lord). Ze komen heel veel sprookjes- en stripfiguurachtige karikaturen tegen en komen uiteindelijk terecht bij de Master, die aan het sterven is… en de Doctor als zijn vervanger wil. De Doctor weigert en door allerlei verhaaltjes te schrijven proberen ze elkaar te overtreffen. Ondertussen kom je ook nog bomen tegen in de vorm van letters - hoewel, van bovenaf leken ze meer op vanuit Nederland geïmporteerde chocoladeletters. Kennelijk was onze Sint in een goede bui. Uiteindelijk toch niet heel slecht, maar zoals gezegd, ik hou hier niet zo van.

The Invasion (8 afleveringen; afleveringen 1 en 4 geanimeerd)
Afleveringen één en vier van deze lange serial zijn geanimeerd omdat ze als enige missend zijn. Dit gaat in ieder geval ook gebeuren met de missende afleveringen van "The Reign of Terror". Nog niet op DVD uitgebrachte serials die kandidaat zijn voor animatie zijn "The Ice Warriors" en "The Tenth Planet". De Doctor en z'n companions komen terecht in het laat twintigste-eeuwse Engeland, in de tijd dat het bedrijf International Electromatics een behoorlijk grote rol in het dagelijks leven van vele mensen heeft gekregen. Als ze het terrein van I.E. verlaten wordt de bestuurder van de auto waarin ze zich bevonden al snel vermoord en het verhaal kan beginnen. Ze willen een bezoekje brengen aan professor Travers, maar die is naar Amerika. In plaats daarvan komen ze terecht bij Isobel, een fotografe, wiens oom verdwenen is terwijl hij voor I.E. werkte. Dat roept uiteraard nog meer vermoedens rondom het bedrijf op - tijd voor onderzoek. Uiteindelijk zal blijken dat het hoofd van I.E., Tobias Vaughn, een pact heeft gesloten met de Cybermen. De Doctor, Jamie, Zoe, Isobel en brigadier Lethbridge-Steward, van UNIT, moeten de Cybermen nu tegenhouden. The Invasion is wat rustig opgebouwd, hoewel dat niet per sé een slecht iets is natuurlijk. De Cybermen invasie in Londen is misschien wat afgekeken van de Dalek invasie in Londen, maar is opzich wel aardig gedaan. Redelijk goede Doctor Who en een mooie inleiding op de UNIT-Doctor-Who periode.

The Krotons (4 afleveringen)
De Krotons zijn machines die zich in een grote machine verbergen maar ondertussen wel de controle hebben over de Gonds. Elke zoveel tijd sturen de Gonds hun twee beste leerlingen naar de Krotons - zo is het altijd gegaan. Maar één van de jongere Gonds komt in opstand en dat wordt nog wat erger als de Doctor en z'n companions één van de gestuurde leerlingen gedood zien worden door de machine (de Gonds kunnen dit niet zien omdat ze denken dat het stuk van de planeet dodelijk is). Het is uiteindelijk een vrij simpel verhaaltje, maar de Gonds zijn net wat interessanter dan de pacifistische Dulcians eerder dit seizoen. Ook is het goed dat de serial geen zes afleveringen heeft. Middelmatige (zeker niet slechte) Doctor Who, maar kijk het vooral niet al te vaak terug.

The Seeds of Death (6 afleveringen)
De Marsmannetjes uit "The Ice Warriors" zijn terug. De serial combineert een aantal dingen uit de Troughton tijd; uiteraard zijn er aliens en is een basis onder aanval, net als in The Moonbase wordt er wederom gebruik gemaakt van het apparaat dat het weer op de Aarde kan controleren. Verder is er T-Mat, het nieuwe transportsysteem dat mensen en goederen snel van de ene naar de andere plaats kan brengen. Echter, de Ice Warriors zorgen voor een defect in T-Mat en zo begint het verhaal. Er zitten een aantal goede en slechte punten in deze serial. Ten eerste: de Aarde is wel erg afhankelijk gemaakt van T-Mat - als het systeem effetjes niet werkt zijn er meteen overal voedseltekorten (en dat terwijl er maar één iemand is die het systeem echt snapt…). Ten tweede: op een gegeven moment gebruiken de Marsmannetjes een bepaald soort zeep om de zuurstof van de Aarde te verwijderen. De Doctor komt erachter dat deze zeep niet tegen water kan… water! Uhm, hoeveel procent van de Aarde bestaat uit water? Uh!?! Als je dit soort enorme plotholes weghaalt is het verhaaltje dat overblijft nog wel ok. De tweede Doctor zit erin met misschien wel twee van de leukste companions tot nu toe. Het is een karakteristieke Troughton serial, maar wel één van de weinige die over is gebleven. Positief ook dat dit een zwart-wit aflevering is, ik ben een beetje bang hoe de Ice Warriors er in kleur uit zullen zien.

The Space Pirates (6 afleveringen; afleveringen 1, 3, 4, 5 en 6 missend)
Het is vreemd dat ik de periode van de tweede Doctor best erg leuk vind om naar te kijken terwijl er toch wel wat missers zijn overgebleven (misschien wel door wat er allemaal mist - daar zit ook heel veel potentie in). Deeltje twee van deze serial is er een voorbeeld van. Je kunt het problematisch vinden dat oude Doctor Who soms traag is (hoewel dat soms stiekem enorm meevalt; veel Star Trek is eigenlijk tenminste even traag) maar het hoort een beetje bij de tijd. Maar zelfs dan valt deze aflevering als traag te bestempelen; het is bijzonder ongelukkig dat juist deze aflevering van The Space Pirates bewaard is gebleven. Want er gebeurt niet veel; de Doctor, Jamie en Zoe zitten in een compartiment zonder al te veel lucht waar ze een uitweg uit proberen te vinden - helaas duurt dat een hele aflevering. En verder komt het Aardse ruimtekorps de nogal excentrieke Milo Clancey tegen. Tsja. Toch zitten er nog wel één of twee aardige dingen in de aflevering: de Doctor die Jamie het principe van magnetisme leert door simpelweg twee magneten uit z'n jaszak te halen. Milo Clancey is ook een typisch eigenwijs Doctor Who karakter, maar helaas met een verschrikkelijk accent. Verder blijkt wederom dat we ons in de toekomst in een bijzonder steriele omgeving gaan bevinden waarin we volledig afhankelijk van technologie zijn - ook dat is standaard Troughton. Misschien krijgt men daar nog wel gelijk in ook, hier en daar verveelt het wel wat. Aan de andere kant is Doctor Who wel altijd speels en met plezier gemaakt - wat toch voor veel leuke momenten zorgt. En de tweede Doctor is daar erg goed is.

The War Games (10 afleveringen)
Ah, kijk, dit is het betere werk. Tien afleveringen en op het moment dat de serial een beetje traag dreigt te worden gebeurt er toch weer wat interessants. De serial heeft een grote troef in handen - een heel stuk achtergrondgeschiedenis over de Doctor en de Time Lords. En de serial doet het goed. Het begint allemaal als de Tardis landt op een planeet - waarvan vermoed wordt dat het de Aarde is. Ze komen terecht in de Eerste Wereldoorlog. Na eerst in handen te zijn geweest van de Duitsers komen ze in Engelse handen. En er gebeuren vreemde dingen: generaal Smythe lijkt de gedachten en acties van z'n soldaten te kunnen manipuleren. En hoewel de soldaten eerst vriendelijk leken hebben ze het na interventie van Smythe niet zo op de Doctor - op een enkele uitzondering na. Dat vraagt om onderzoek. Uiteindelijk komen de Doctor, Jamie en Zoe erachter dat ze zich niet op Aarde bevinden maar in een gebied dat ingedeeld is in verschillende oorlogszones - om wat voor een reden dan ook. Uiteindelijk weten ze - inmiddels is het aflevering vier - het centrale gebouw te vinden. En langzaam maar zeker leren we steeds meer dingen.

Eerst zijn daar de Sidrat's die ons een idee geven omdat de verdacht veel op de Tardis (goh!) lijken. Uiteindelijk leren we de War Lord en de War Chief kennen. De War Lord is een onbekende alien met een compleet menselijke gedaante (zoals wel vaker in Doctor Who), maar in een zinnetje tussendoor leren we zomaar opeens dat de War Chief een Time Lord is. Alles zit goed in elkaar en in de zinnetjes tussendoor leren we het meest over de Doctor. Uiteindelijk voelt de Doctor zich gedwongen de Time Lords te roepen - alle mensen kunnen hier natuurlijk niet zomaar achterblijven en de aangerichte schade is enorm. Maar de Doctor is echt bang. Zo bang dat hij probeert te vluchten - iets wat wel zeer atypisch is, maar daardoor wel heel knap neergezet. De Time Lords zijn heel goed neergezet, zo goed dat elk vervolg met Time Lords erin eigenlijk alleen nog maar kan tegenvallen. Ze zijn enorm intelligent en slim, maar ook terughoudend tot op het enge af. Ze hebben zeer strikte regels voor zichzelf. Ze kijken toe om te leren, maar ze zullen nooit ingrijpen - nooit. En dat is dan ook de reden waarom de Doctor voor ze is gevlucht - het is zo ongelooflijk saai. En hoewel de Doctor vele monsters heeft verslagen is dat ook waar hij bang voor is - bang dat dit niet voldoende is om vrijgesproken te worden van de inmenging in allerlei culturen die hij toch gedaan heeft. En uiteindelijk wordt hij ook veroordeeld - niet ter dood, zoals degene achter de oorlogszones - maar hij wordt verbannen naar Aarde, begin jaren '70. De kennis van de Tardis wordt hem ontnomen. Omdat hij dsar al bekend is krijgt hij een nieuw gezicht - een proces dat later bekend komt te staan als regeneratie. De Doctor is echt zielig hier. Jamie en Zoe worden teruggestuurd naar hun eigen tijd met alleen de herinneringen van hun eerste avontuur met de Doctor als een soort droom in hun hoofd (misschien moeten ze maar contact opnemen met Donna om een lotgenotengroep op te richten). Ik zal ze toch wel missen. Fantastische afleveringen.

Afbeelding
Time Lord
Laatst gewijzigd door Frank op 10 mei 2012, 12:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Seizoen 7
Seizoen 7 kent een nieuwe opzet. Minder afleveringen in het seizoen, alles in kleur, een nieuwe Doctor en een door de Time Lords onklaar gemaakte Tardis. De Doctor zit kortom vast op Aarde.

Spearhead From Space (4 afleveringen)
De serial doet om, voor de hand liggende redenen, denken aan "Rose", de eerste aflevering van de nieuwe serie. Er wordt een nieuwe Doctor geïntroduceerd, een nieuwe companion en de aliens in beide afleveringen zijn dezelfde - de wandelende etalagepoppen. De tot leven komende etalagepoppen zijn best aardig gedaan, de Nestene zelf ziet er erg, ehm, Doctor Who-alien uit. Verder ook de introductie van een nieuwe companion, Liz Shaw. De brigadier probeert haar als wetenschappelijk adviseur naar UNIT te krijgen, maar ze is, misschien vanzelfsprekend, wat sceptisch. Dat levert wel een paar aardige scènes op. Jammer dat er later relatief weinig met haar karakter is gedaan. Verder natuurlijk de terugkeer van UNIT, hier en daar niet altijd even overtuigend als militaire organisatie maar dat komt de volgende serial wel. Het verhaal heeft een misschien niet heel goed einde maar dat wordt grotendeels vergeven omdat de serial als opening voor de nieuwe Who gewoon prima werkt.

Afbeelding
Autons

Doctor Who and the Silurians (7 afleveringen)
Een ietwat vreemde titel voor een serial en het begin doet het ergste even vermoeden. Een in een grot opduikende dinosaurus (en dat in kleur…). Dat wordt echter snel vergeten en maakt plaats voor één van de meest serieuze Doctor Who verhalen tot nu toe. Door de gebeurtenissen in een ondergrondse cyclotron worden de Silurians uit hun slaap gehaald (nadat ze zich onder de grond hadden begeven omdat ze een botsing hadden verwacht met wat later de maan genoemd zou worden). Net als in The Hungry Earth / Cold Blood uit de nieuwe series leidt dit tot spanningen over en weer. De extreme reacties bij beide partijen zijn best interessant om te zien. Ook de brigadier is het niet eens met de Doctor. Uiteindelijk wordt de leider van de Silurians, die nog wel enigszins open stond voor diplomatie, vermoord en laten de andere Silurians een plaag los over de Aarde, die de Doctor dan moet zien te genezen. Uiteraard wil een groot aantal mensen de Silurians nu aanvallen, maar zelfs nu is de Doctor daarin terughoudend. Hoe dan ook, uiteindelijk moeten de Silurians zichzelf weer in een slaap brengen en de Doctor wil ze in de loop der tijd één voor één weer wakker maken om zo goed met ze te kunnen onderhandelen. Maar de brigadier heeft, en dat komt toch wel een beetje als een schok voor iemand die je een companion zou kunnen noemen, andere plannen en blaast de grotten op op de plek waar de Silurians zich bevonden. Dat haalt je toch wel even uit de "sleur" van de normale Doctor Who (en andere sf) verhaaltjes, goed gedaan. Met deze serial de potentie van het nieuwe format waargemaakt.

De serial is door de BBC oorspronkelijk alleen in zwart-wit bewaard gebleven, maar dankzij enkele opnames en nieuwe technieken is de serie nu weer helemaal in kleur hersteld op DVD.

Afbeelding
Silurian

The Ambassadors of Death (7 afleveringen)
Ook deze serial is op één of twee afleveringen na niet in kleur bewaard gebleven. Wel zijn video-opnames gemaakt in de VS in de jaren '70 (het zevende seizoen is het eerst in Amerika uitgezonden seizoen) bewaard gebleven. Deze zijn gebruikt om een gedeeltelijk herstel van de serial in kleur te bewerkstelligen op de VHS die uitgegeven is in 2002. Grote gedeelten van afleveringen bestaan momenteel alleen nog in zwart-wit omdat de video-opnames bij tijd en wijle zeer slecht waren doordat een soort regenboogeffect de beelden verstoorde. Het is de bedoeling dat voor de DVD uitgave de kleur helemaal hersteld wordt, maar dit proces verloopt kennelijk wat problematischer dan de bedoeling was.

Een capsule vanaf Mars waar al zeven maanden geen contact meer mee is geweest keer plots terug richting Aarde. Een andere capsule wordt op pad gestuurd om de eerste capsule op te vangen, maar dan wordt contact verbroken. Hoe dan ook - uiteindelijk komt één van de capsules weer op Aarde terecht, maar, schijnbaar, met niemand erin. Uiteindelijk blijken er drie aliens in ruimtepakken al eerder eruit gehaald te zijn - deze aliens zijn afhankelijk van straling en als ze contact hebben met de mensheid wordt een mens direct gedood. Uiteindelijk blijken echter niet de aliens de kwaaddoeners te zijn, maar (wederom) de mensheid zelf - althans dat deel van de mensheid dat de aliens als een gevaar zag. Dit onder leiding van generaal Carrington; waar we in Doctor Who tot nu toe (ook in Doctor Who and the Silurians) met name "doorgedraaide" wetenschappers hadden, nu een keer een generaal die, ehm, de kluts een beetje kwijt is. Het zevende seizoen is nu al verreweg het meest "donkere" seizoen van Doctor Who, erg kritisch op de mensheid. Taltalian (één van de personen in deze serie) is zeer slecht geacteerd. De serie gaat hier en daar wat gebukt onder z'n lengte. Pertwee zit al behoorlijk in z'n rol als Doctor, Liz Shaw vind ik nog wat stilletjes dit seizoen tot nu toe. Toch had ik wel wat meer van d'r willen zien (ze schreeuwt niet, dat is al heel wat). En verder krijgen we in deze serial zowaar een autoachtervolging, schietpartijen, handgevechten en heel vrolijke deuntjes onder een aantal van de buitenscènes. UNIT wordt hier en daar wel wat te makkelijk aan de kant gezet. Al met al, ondanks een aantal minpunten, toch wel een aardige serial.

Inferno (7 afleveringen)
Het is wel een beetje te zien hoe deze serial in elkaar is gezet (en de documentaire geeft dat ook toe): eerst verzinnen we een verhaaltje over het boren in de Aarde, vervolgens bedenken we ons dat we hier amper een serial van vier afleveringen mee kunnen vullen. Dan laten we de Doctor maar wat aan de Tardis sleutelen zodat hij in een parallelle wereld terecht komt waar ook geboord wordt en alles vervolgens totaal misloopt. Uiteindelijk kan hij hierdoor de situatie in de normale wereld redden. In de parallelle wereld is iedereen net even iets anders. Wel krijgen wel in beide werelden te maken met een gestoorde wetenschapper - professor Stahlmann. Dat is ook verreweg de grootste klacht aan deze serie - het geschreeuw tussen de Doctor en Stahlmann begint echt de spuigaten uit te lopen - na vier afleveringen hadden we het ook al door. Waar de professor in aflevering drie al gestopt had kunnen worden vond kennelijk niemand dat hij of zij daar de autoriteit voor had; het komt wel allemaal een beetje knullig over. Verder komt er in de serial nog een soort vloeistof naar boven (in beide parallelle werelden) wat mensen verandert in groene Doctor Who achtige beesten. Ok, misschien was dat wel m'n grootste klacht aan deze serie… ze voegen ook nog eens totaal niks toe. Een groen vechtend beest is nou eenmaal makkelijker tegen in te gaan dat een koppig mens. Nou lijkt het misschien of Inferno heel slecht is. Nee zeker niet, het idee van het boren in de Aarde en de mogelijke gevaren die het met zich mee kan brengen is best interessant gedaan (weer dwalen met gedachtes af naar The Hungry Earth…). Het parallelle universum is goed in elkaar gedraaid met hier en daar wat (soms subitele) veranderingen die toch de hele wereld in zekere zin gewijzigd hebben. De Doctor en Liz (ook de parallelle Liz) zijn uitstekend neergezet. Dat maakt dit verhaal, ondanks de twee grote klachten, toch meer dan de moeite van het bekijken waard. Een toch wel redelijk einde van een sterk seizoen.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons
Inmiddels ben ik bezig met het bekijken van de tweede serial van seizoen 8 (het "Master"-seizoen), The Mind of Evil. Misschien wel doordat betreffende serial alleen nog maar in zwart-wit bestaat begon ik mezelf af te vragen hoe het zou zijn om een "recon" te kijken - afleveringen waar alleen nog maar de soundtrack en de zogenaamde "telesnaps" van bestaan. Wat is er saaier dan oude Doctor Who bekijken? Oude Doctor Who beluisteren! Afijn, hoewel ik zo nu en dan wel aan de langdradigheid refereer kijk ik de serie met veel plezier (zou dat niet zo zijn dan zouden hier geen reviews verschijnen).

Marco Polo (7 afleveringen)
De eerste recon is van de zevendelige Marco Polo. De BBC heeft op de DVD van de "The Edge of Destruction" een dertig minuten durende ingekorte recon geplaatst maar ik heb gekozen voor de uitgebreide recon - die van 7x 25 minuten dus. Er bestaan kleurenfoto's van Marco Polo en alles wat niet in kleur bestond heeft men ingekleurd. De serial is apart binnen Doctor Who en men heeft er zeker de moeite voor genomen. Aan de decors is, voor zover te bewonderen, veel aandacht besteed. Aan het begin van de serial ontneemt Marco Polo de Doctor de Tardis om dit magische apparaat aan Kublai Khan te willen schenken in de hoop zo terug te kunnen keren naar Venetië. Om z'n hart toch enige rust te geven mogen de Tardisreizigers wel met hem meereizen (en stranden ze niet in de hoge bergen). Naast Marco Polo is er ook nog de War Lord Tegana, die uiteindelijk de slechterik van het verhaal zou blijken. Zoals ik al zei is het verhaal enigszins opmerkelijk voor Doctor Who. In het verhaal wordt een lange reis gemaakt - ik geloof tenminste vier maanden. De delen van de reis worden in dagboekvorm aan elkaar geplakt. Dat is echt een pluspunt van de serial; het houdt het geheel goed bekijkbaar. Zelfs Susan heeft iets te doen deze serial; haar enige andere karaktermoment zou in het saaie The Sensorites zitten. Uiteraard heeft ze ook haar irritante moment als de reizigers door haar niet vroegtijdig kunnen ontsnappen met de Tardis. Wat ook wel aardig is, is de verandering van de Doctor. In het begin van de serial is hij nog z'n oude chagrijnige zelf (en och wat, waarom ook niet, de Tardis is immers ingenomen), maar aan het eind van de lange intensieve reis met Barbara en Ian heeft hij toch z'n betere momenten en het backgammon spelen met Kublai Khan is het eerste komische (of komisch bedoelde als je dat wil) moment in de hele serie. Minpunt is dat er diverse pogingen zijn van de Doctor en zijn companions om terug te keren naar de Tardis en zeker als je weet dat de serial zeven afleveringen gaat duren en dus de poging nog niet kan lukken, is er zeker eentje te veel in het verhaal geslopen. Verder ziet het eruit als een prima historische serial - jammer dat ze daar ooit mee gestopt zijn, want de historische serials behoorden toch wel tot de betere stukken van de eerste seizoenen.

Afbeelding
Marco Polo, de Doctor, Susan en Ian
Laatst gewijzigd door Frank op 07 mei 2012, 00:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (2)

Mission to the Unknown (1 aflevering)
De tweede recon. Ik doe niet alles op volgorde en daar zit zo hier en daar wel een reden achter. "The Reign of Terror" komt dit jaar uit op DVD met de missende afleveringen geheel geanimeerd. Hoe fijn het ook is dat er recons zijn voor de mensen die daaraan durven te beginnen, geanimeerde afleveringen kijken is toch nog beter. "The Crusade" laat ik ook even liggen en van "Galaxy 4" is onlangs een aflevering teruggevonden - die komt dus ooit nog wel.

Mission to the Unknown is speciaal in alle opzichten. De aflevering is geen onderdeel van een serial maar staat in zekere zin op zichzelf. Het verhaal wordt wel verderop vervolgd in "The Daleks' Master Plan", maar daartussen zit nog het vierdelige "The Myth Makers". Verder komt niemand uit de reguliere cast in de aflevering voor. De serial was bedoeld als introductie op een aparte Dalekserie. Die zou moeten draaien om de Space Security Service en hun relatie met de grote peperpottenmonsters uit Doctor Who. Iedereen van de Space Security Service in deze aflevering gaat uiteindelijk dood wat maakt dat de serial een behoorlijk grimmig sfeertje heeft (zeker in Doctor Who termen). In zekere zin deed het me wat denken aan de eerste aflevering van Blake's 7 (veel meer heb ik daar niet van gezien) maar dat is misschien niet heel verwonderlijk aangezien de schrijver dezelfde is. Onbekende personen neerschieten is trouwens wel makkelijk om een grimmig sfeertje te maken, hoewel het voor m'n gevoel toch beter gedaan in de originele Star Trek... Al met al best een aardige aflevering.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Seizoen 8
Tijd om door te gaan met het tijdperk Pertwee…

Terror of the Autons (4 afleveringen)
De serial begint met een Tardis die op Aarde materialiseert bij een circus. Er stapt een man uit die daarna uiteraard wat nare dingen doet. De Doctor komt even later een Time Lord tegen die zegt dat "de Master" op Aarde is gearriveerd. Verder moet de Doctor het uiteraard zelf maar uitzoeken. Waar onze beste Doctor in The War Games nog totaal onmachtig was tegenover de Time Lords, laten ze de Master hier kennelijk zomaar gaan, tsja. Voor de Doctor voorspelt het uiteraard niet veel goeds. De Master lijkt prima gecast voor iemand die toch de aartsvijand van de Doctor moet worden. We maken ook meteen kennis met een flink aantal trucjes van hem. Hij gebruikt in deze serial de Autons om de controle over de Aarde te krijgen. En het zijn dit keer niet alleen etalagepoppen maar ook plastic bloemen die op straat worden uitgedeeld door een stel clowns. Toch zijn ze hier minder dan in Spearhead From Space, de scène met de tot leven komende etalagepoppen kan toch niet verbeterd worden. Leuk, maar met een paar kleine minpunten.

Afbeelding
The Doctor, captain Yates en Jo Grant

The Mind of Evil (6 afleveringen)
Naast de Master komt ook het zwart-wit van de eerste zes seizoenen terug. De Doctor gaat naar een gevangenis waar een apparaat gebruikt wordt dat negatieve impulsen uit mensen moet halen. Natuurlijk komen de gevangenen in opstand tegen dit apparaat, maar hij apparaat krijgt ook z'n eigen willetje en gaat op een gegeven moment zelfs mensen doden. Uiteindelijk blijkt de machine gemaakt te zijn door de Master - de Master die nog een handje meehelpt bij de gevangenisopstand ook. Zo kan hij de gevangenen helpen om een raket die UNIT vervoert te bemachtigen. Deze wil hij afschieten op een vredesconferentie zodat er daarna een nieuwe Wereldoorlog ontstaat - en de Master wordt de nieuwe leider na de oorlog. Hoe dan ook, tegen UNIT als serieus te nemen militaire organisatie kunnen we wel gedag zeggen, de Master was helaas ook minder goed hier en de machine die iedereen doodde was niet bijzonder interessant. Het einde, waarin de Master weer controle krijgt over z'n Tardis, kan het geheel ook niet redden. De machine, waar ik het eerder over had, doodt mensen door hen horrorgebeurtenissen uit hun leven voor zich te laten zien. De Doctor zegt dat hij een wereld in vlammen op zag gaan - een duidelijke referentie naar Inferno. Goed dat daar op wordt teruggekomen. Ook ziet hij de Daleks nog even en zijn er referenties naar andere vijanden in het verleden. De Master heeft de Doctor als angstbeeld. Misschien een verklaring voor hun onderlinge problemen? Op deze paar kleine pluspuntjes na geen goede serial.

The Claws of Axos (4 afleveringen)
Een alien ruimteschip landt in het zuidoosten van Engeland. De aliens aan boord van het schip hebben een energietekort maar in ruil voor hulp willen ze graag Axonite aan de mensheid aanbieden. Uiteraard zijn de aliens niet zo lief als ze lijken, maar één voordeel, ze hebben ook de Master en z'n Tardis gevangen genomen. De aliens blijken juist te willen dat het Axonite zich over de wereld verspreidt want het zorgt ervoor dat ze meer energie krijgen - dat de wereld vergaat is even wat minder belangrijk. Al met al is The Claws of Axos een beetje een verhaaltje dat niet boven het gemiddelde uitkomst maar er ook niet onder zakt. De Doctor lijkt even aan z'n gevangenschap ontsnapt te zijn nadat de Master een deel van de Tardis heeft moeten repareren, maar de Tardis is nu een jojo in de ruimte geworden (zoals de Doctor het omschrijft): hij komt steeds weer terug om Aarde. Van mij had z'n gevangenschap op Aarde ook wel over mogen zijn, het duurt nu al anderhalf seizoen (en volgens mij duurt het straks nog anderhalf seizoen). De aliens in het verhaaltje zijn niet denderend interessant en zijn een beetje de gebruikelijke BBC-spaghettimonsters. En een eigenwijs machtwellustig persoon kennen we inmiddels ook wel. Gelukkig is het verhaal maar vier delen en zit er dus nog wel enige vaart in, met name tegen het eind. Een aantal scenes met de Doctor en de Master samen zijn wel aardig gedaan hoewel ik het soms ook wel jammer vindt dat de Master nu drie opeenvolgende serials achter elkaar terugkomt (en ik gok de rest van het seizoen ook). Z'n verkleedtrucje om het complex binnen te komen was een beetje jammer. Al met al behoorlijk gemiddelde Who.

Afbeelding
The Claws of Axos

Colony in Space (6 afleveringen)
De schrijver van dit verhaal was niet heel erg blij met het nieuwe format van de serie - een Doctor die de Aarde niet af kan. Dit zou zorgen voor een beperking in het aantal soorten verhalen dat je kunt maken. Dat is uiteraard zo hoewel met name seizoen 7 erg geslaagd genoemd mag worden. De schrijver heeft de kans aangegrepen om een andersoortig verhaal neer te zetten: documenten van de Timelords zijn gestolen door de Master en aangezien ze zelf kennelijk liever niet ingrijpen moet de Doctor dit doen. Daarom wordt de Tardis samen met de Doctor en een wat onwillende Jo (dat is wel aardig gedaan, trouwens) naar een andere planeet gestuurd waar een aantal Aardse kolonisten (vrij afgezonderd) woont. Maar helaas, IMC (een mijncorporatie) heeft de rechten om belangrijke mineralen uit de grond te halen. En dus moeten de kolonisten, ehm, oprotten. Geheel Doctor Who-style worden de kolonisten bang gemaakt door een wat eenzijdig neergezette captain van het IMC-schip (hoewel er ernstigere gevallen van eenzijdigheid bekend zijn). En ondertussen zijn er ook nog de typische primitievelingen op de planeet aanwezig, hoewel ze niet zo primitief zijn als ze lijken. Hoe dan ook, om het conflict tussen IMC en de kolonisten op te lossen wordt er uiteindelijk een soort van arbiter gestuurd. Maar helaas voor de kolonisten heeft de Master besloten dat het tijd is om Rijdende (of vliegende?) Rechter te spelen. Hoe dat afloopt moet je uiteraard zelf kijken, hoewel ik moet zeggen dat er leukere serials zijn als je dan toch per sé oude Who wil zien.

Er zijn relatief veel gevechten tussen de kolonisten en de IMC-mensjes, één of twee gevechten minder en je zou een aardig verhaaltje overhouden. De Master maakt een beetje een contractuele opwachting. Misschien heb ik iets gemist, maar waarom zou de Master zich als arbiter voordoen als hij uiteindelijk een superwapen wil stelen? De derde Doctor laat z'n gevechtskunsten ook weer eens zien om zichzelf uit een benauwde situatie te halen. Het begint een beetje op te vallen en ik vind het eerlijk gezegd niet een heel goed teken (maar dat is niet per sé negatief commentaar op deze aflevering alleen). In de laatste aflevering wordt het ruimteschip van de kolonisten opgeblazen - de kolonisten wisten echter buiten het zicht van de camera te ontsnappen. Anders was ik misschien nog echt geschokt geweest. Het superwapen wordt uiteindelijk vernietigd door de Doctor op instructie van één van de inwoners van de planeet. Waarom ze het niet eerder gedaan hebben is totaal onduidelijk. Waarom de "primitievelingen" er aan dood moeten gaan (of zijn ze ontsnapt?) is helemaal stom. Een echt onzin einde. Jammer, want er was heel wat meer te doen met een serial die niet op Aarde plaatsvindt. De eerste afleveringen is dit nog redelijk gelukt - op het eind totaal niet.

The Daemons (5 afleveringen)
Je kunt zeggen wat je wil van deze serial, maar de cast lijkt er in ieder geval heel veel plezier in te hebben. In de nabijheid van een typisch Engels dorpje worden opgravingen gedaan waar uiteindelijk de Master achter blijkt te zitten. Hij wil hiermee krachten boven halen die hij zelf wil gebruiken - maar misschien haalt hij ook wel iets boven dat hem en de rest van de Aarde kan vernietigen. Jo, de Doctor en UNIT proberen dit uiteraard te voorkomen. Je kunt zien dat de cast het in deze serial goed naar de zin heeft, dat is wel leuk om te zien. Verder zijn er weer een paar typische Who-aliens zoals het rondhuppelende duiveltje en de uiteindelijke persoon waar het omdraait. Ook komt wat Britse folklore naar boven, hoewel een andere manier om er tegenaan te kijken is te zeggen dat de Middeleeuwen in Engeland tot de jaren '70 van de vorige eeuw duurden. Nou ben ik geen ervaringsdeskundige, maar dit lijkt me echt zo'n serial die heel veel leuker is met een paar andere mensen en een hoop drank erbij. Het eind is ronduit ridicuul - een alien die zichzelf vernietigt omdat hij het niet kan begrijpen dat een mens (de veel afgesnauwde Jo) zichzelf opoffert om de Doctor te redden. Over onbegrijpelijk gesproken zeg. Het is wel een beetje typisch voor deze serial - een aantal aardige dingen wordt afgewisseld met een aantal "O, help!" momenten.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (3)

The Myth Makers (4 afleveringen)
De zogenaamde (pseudo-)historials ten tijde van de eerste Doctor zijn uitstekend en ook The Myth Makers overtreft weer m'n verwachtingen. Door de verschijning van de Doctor uit de Tardis weet Achilles Hector te verslaan. Denkend dat de Doctor Zeus is wordt hij meegenomen naar het Griekse kamp in de strijd tegen Troje. De behoorlijk bombastische Odysseus gelooft het verhaal van Achilles echter niet helemaal en de Doctor wordt uiteindelijk gedwongen plannen te maken om Troje te veroveren. Ondertussen komt Vicki in Troje terecht en later ook Steven, als Grieks soldaat. Op een wat voorspelbare manier verspreekt Vicki zich en komen ze beide in de problemen. De personages, ook buiten het standaardtrio om, zijn leuk neergezet. Maar niet heel erg overdreven, zoals in The Romans (hoewel dat ook nog wel redelijk werkte). Wat ook wel grappig gedaan is dat de Doctor oorspronkelijk niet probeerde met een paard Troje binnen te komen, dat zou toch wel té voor de hand liggend zijn. Als hij merkt dat z'n andere plannen niet werken verzint hij toch maar wat de geschiedenisboeken hem verteld hebben. En dat werkt uiteraard (waarmee de Doctor natuurlijk zorgt voor de slachting die zou volgen, maar oké). Het script zit goed in elkaar en Hartnell is zoals gezegd prima geschikt voor dit soort serials. Alleen de derde aflevering is hier en daar enigszins traag, maar verder is het een leuk, vlot verhaaltje. Vicki verlaat Doctor Who enigszins onverwacht (ze kreeg wel wat meer aandacht in de serial dan gebruikelijk) en Katarina komt erin.

Afbeelding
Trojan horse
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (4)

The Daleks' Master Plan (12 afleveringen)
Wat is er niet gezegd over deze serial? Het epos van Doctor Who met liefst twaalf afleveringen van 25 minuten. Bijna vijf uur aan Daleks. Ook vijf uur kijken naar de doorgedraaide Mavic Chen (o jee). En ruim drie uur aan missende afleveringen; aan niet altijd even goede plaatjes met hier en daar een niet al te beste soundtrack, waarschijnlijk door fans thuis opgenomen. Sommige seizoenen van Doctor Who in de jaren '80 zijn maar net iets langer dan deze serial alleen - ergens misschien nog wel een geruststellende gedachte voor eenieder die zich tot doel zou stellen ooit nog alle oude Who te bekijken. Toch is het hier en daar behoorlijk doorbijten als je de gehele serial wil zien, maar men heeft duidelijk het beste voor het laatst bewaard. De eerste/eerste twee afleveringen zijn nog wel ok doordat een aantal dingen geïntroduceerd wordt, maar daarna komt de serie duidelijk in een dip terecht, eigenlijk alleen opgeschrikt door de dood van de "companion" (niet iedereen is het er over eens of ze meetelt) Katarina. Daarna volgt nog de kerstaflevering, de eerste aflevering van Doctor Who ooit die vernietigd is (en waarvan ook nooit een kopie gemaakt is voor uitzending in het buitenland). De Daleks komen niet eens in die aflevering, The Feast of Steven, voor. Eerst landt de Tardis bij een politiekantoor in Liverpool en later op een filmset. En vervolgens wenst de Doctor iedereen thuis een gelukkig kerstfeest. In die zin is het zeker een bijzondere aflevering; aan de andere kant, als er één aflevering is die niet per sé teruggevonden hoeft te worden... Het echt interessante deel van de serial begint daarna pas. In aflevering acht (Volcano) keert de Meddling Monk terug en net als in The Time Meddler zorgt dat voor een aantal hoogtepunten. In de tiende aflevering, Escape Switch, zien we hem weer terug en hij zal net als de Doctor oncontroleerbaar in een politiebox door de tijd moeten zien te reizen. Ook de laatste twee afleveringen, het slot van de serie, is prima. De Time Destructor wordt uiteindelijk geactiveerd en Sara gaat er dood aan (Steven niet, hij is in de Tardis en de Doctor ook niet, hij is een Time Lord). Als de Time Destructor op standje "heel hoog" wordt gezet, gaan ook alle Daleks dood. Alle Daleks? Nee, er blijft altijd een groepje Daleks moedig weerstand bieden.

Afbeelding
Katarina
Gebruikersavatar
Punisher
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3489
Lid geworden op: 12 jun 2002, 13:11
Locatie: Dunedin, Nieuw Zealand
Contacteer:

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Punisher »

Ik ben sinds vorige week inmiddels bij Patrick Troughton aangekomen. Toch wel een verfrissing ten opzichte van de chagrijnige opa Hartnell.
Well jammer dat juist hier zo veel afleveringen ontbreken, en vind de "reconstructions" toch echt te saai om te kijken (en doe dat dus ook niet, op hier en daar een uitzondering na zoals de laatste ep van Hartnell en eerste ep van Troughton).

Het blijft, af en toe, toch echt te flauw en kinderachtig voor woorden... Ik heb de indruk dat men een X aantal afleveringen moest vullen en toch redelijk wat fluf schreef om dat maar te halen ....
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Troughton is inderdaad wel een verfrissing. Hartnell is na Tom Baker trouwens ook de Doctor met de meeste afleveringen. Net iets meer dan drie seizoenen maar als ik het goed tel zijn dat toch 134 afleveringen :eek: (van 25 minuten dan weliswaar). De afleveringen zelf waren misschien niet snel, maar ze werden zeker wel snel geproduceerd. Dat kun je van de nieuwe serie nou ook weer niet zeggen.

Er zit hier en daar inderdaad hopeloze troep tussen. Enorme pieken en dalen volgen elkaar met het grootste gemak op. Maar toch heb ik wel wat met de serie. Ook wel met de tweede Doctor trouwens. Helaas is er in seizoen 4 en 5 maar één volledige serial aanwezig, The Tomb of the Cybermen (begin jaren '90 teruggekomen uit Hong Kong en meteen enorm populair). Zoals in m'n reviews al aangegeven zijn de verhaaltjes in die tijd wel allemaal een beetje van het zelfde soort; seizoen 5 wordt ook wel eens het monsterseizoen of "basis onder aanval" seizoen genoemd. De historials komen na "The Highlanders" niet meer terug. Maar de Doctor maakt best wel wat goed.

Seizoen 6 is gelukkig wat meer van aanwezig. Het seizoen heeft twee missers (The Dominators en The Space Pirates), waarvan de tweede vrijwel geheel missend. Daar tegenover staan The Invasion en The War Games. Je schrikt er even van dat ze acht en tien delen respectievelijk zijn, maar ze zijn echt de moeite waard (The Invasion heeft twee "officieel" geanimeerde afleveringen zodat je niet naar een recon hoeft te kijken).

Daarna komt de derde Doctor vrijwel geheel in kleur (en anders zijn ze bezig de kleur te herstellen). Als Doctor vind ik hem iets minder (een wat oudere betweterige superheld), maar er zitten echt goede dingen tussen. Eerste seizoen met hem is zeker ok, hoewel de zevendelige verhaaltjes ook iets korter hadden gekund. Hier en daar trouwens ook wel weer een misser, maar dat blijft tot op de dag van vandaag geloof ik :) .
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Seizoen 9

Day of the Daleks (4 afleveringen)
Na precies vier seizoenen afwezigheid keren de Daleks terug. Een groepje militairen uit de 22ste eeuw reist door de tijd heen naar de 20ste eeuw. Daar wordt een poging gedaan om de diplomaat Sir Reginald Styles te vermoorden. Deze meneer wordt gezien als de enige persoon die een vredesconferentie tot een goed eind kan brengen en daarmee een Derde Wereldoorlog kan voorkomen. Na een mislukte eerste poging wordt de Doctor aangezien voor Reginald Styles en na een klein ongelukje wordt Jo naar de 22ste eeuw getransporteerd. Het verhaal zit goed in elkaar; de soldaten zullen niet zijn wat ze in allereerste instantie lijken - ze willen Styles vermoorden om een Dalekinvasie tegen te gaan. Ondanks alles toch een paar minpuntjes. Als eerste natuurlijk de Doctor die met een pistool uit de toekomst een Ogron (hulpje van de Daleks) neerschiet. Dat past niet bij de Doctor - of je moet "The Gunfighters" helemaal vergeten zijn (prijs jezelf gelukkig als je daarin bent geslaagd). Verder maakt de Doctor een aantal matige opmerkingen naar Jo; het is al één- of tweemaal eerder gebeurd en het is storend. Overigens lijkt het erop dat ik de special edition van deze serial heb gezien - oude Who in een nieuw jasje dus (nieuwe special effects en dergelijke). Zouden er fans zijn die hiertegen ernstige bezwaren hebben? Ik weet niet, uiteindelijk draait alles toch om het verhaal en dat zit gewoon intelligent in elkaar.

Afbeelding
Doctor-Dalek

The Curse of Peladon (4 afleveringen)
De Tardis landt op de planeet Peladon waar een aantal afgezanten van de Federatie bijeen zijn gekomen om te vergaderen over de toelating van Peladon tot deze Federatie. De Aarde ambassadeur is nog niet aanwezig, en je raadt het al, de Doctor en Jo (als Princess Josephine of Tardis) nemen haar plaats in. Tot het stelletje afgezanten behoren ook de Ice Warriors (uit The Ice Warriors en Seeds of Death van de vorige Doctor). Uiteraard zijn er nog meer aliens wat maakt dat de BBC-Doctor Who-mostersafdeling zich weer feestelijk heeft kunnen vermaken. Hoe dan ook, één van de assistenten van Peladon, de koning van de planeet, wordt gedood en de priester Hepesh zegt dat dit gekomen is door de vloek van Aggedor en dat doem over de planeet zal komen als Peladon tot de Federatie toetreedt. Een politiek schouwspel ontvouwt zich en het is maar goed dat de serial geen zes aflevering duurt want heel erg interessant is het nou ook weer niet. De Doctor is enigszins bevooroordeeld en denkt dat de Ice Warriors de daders zijn - en in een onkarakteristieke bui heeft hij geen gelijk. De Ice Warriors zijn toch wat liever geworden is deze serial, dat is best aardig gedaan. Ook de Doctor is wat liever geworden tegenover Jo - dat was hard nodig. Niet veel bijzonders verder.

The Sea Devils (6 afleveringen)
De Doctor brengt een bezoek aan de Master, die gevangen genomen is op een eiland. Tot de verrassing van de Doctor zit de Master nog steeds opgesloten en lijken z'n hypnosetrucjes nog niet gewerkt te hebben. Maar er is voldoende reden om in de buurt te blijven: na een opmerking van een gevangenisbewaarder dat onlangs drie schepen in de buurt zijn verdwenen gaat de Doctor uiteraard op onderzoek uit. Daarbij komt hij in aanraking met de marine. Doordat de Navy heeft meegeholpen bij het tot stand komen van deze serial krijgen we een hele hoop mooie plaatjes van schepen op zee te zien wat best de moeite waard is (toegegeven, de Navy krijgt daarvoor een promotiefilmpje terug). Uiteindelijk komt de Doctor erachter dat zee"monsters" achter deze aanvallen zitten - volgens de Doctor de zeebroertjes van de Silurians - die later zouden terugkeren in The Hungry Earth / Cold Blood. De Doctor zegt dat de naamgeving van de Silurians eigenlijk verkeerd is en dat ze de Eocenes hadden moeten heten - om maar wat naamverwarring aan de serie toe te voegen. Het uiteindelijke verhaal lijkt heel veel op de andere serial met de Silurians erin hoewel het interessante, meer filosofische, gedeelte fors ingekort is en de Master nu een rol in het verhaal krijgt. Het vervolg haalt het uiteraard niet bij het origineel - bovendien is de serial ietsje te lang. Maar genoeg over om toch van te genieten.

The Mutants (6 afleveringen)
The Mutants is weer zo'n zesdelige serial die makkelijk in vier had gepast. In de zwart-wit-periode kon ik me er zelf nog wel eens overheen zetten (The Web Planet uitgezonderd), maar dit is in kleur en dus, ehm, zou het in mijn hoofd aan andere standaarden moeten voldoen. De Doctor en Jo worden door hun vriendjes de Time Lords naar een ruimtestation in de buurt van de planeet Solos gezonden. Daar komen we een commandeur tegen die we zo uit het zwart-wit-tijdperk hadden kunnen halen en die de mensjes op de planeet helemaal niet zo mag. Hij wil de planeet bewoonbaar maken voor Aardse mensen. Uiteraard is de plaatselijke bevolking, die enigszins onderdrukt worden, helemaal niet zo blij met dit alles. Maar de plaatselijke bevolking is aan het muteren, in monsters die in de ogen van kinderen waarschijnlijk griezelig zouden moeten zijn (maar uiteindelijk best lief blijken). 't Duurt een heel tijdje voordat het verhaal goed op gang komt en dan is het allemaal wel te pruimen (op één acteur na), maar op het puntje van m'n stoel heb ik niet gezeten.

Afbeelding
Mutt

The Time Monster (6 afleveringen)
Nog een zesdelige serial om dit seizoen mee af te sluiten. En de terugkeer van de Master die nu experimenten uitvoert in Cambridge. Zijn doel is om het tijdsmonster Kronos terug te laten keren en hem/(haar!) te gebruiken in zijn poging het universum te domineren. Het is een middelmatige aflevering. Er zitten hier en daar best wel een paar aardige momenten tussen. Objecten uit verschillende tijdsdelen naar het heden halen om Yates en UNIT-consorten te plagen was best een leuk stukje (hoewel die militaire wagen wel heel makkelijk vast kwam te zitten in de modder...). En op een gegeven moment komen de Doctor en de Master terecht in Atlantis wat ervoor zorgt dat je toch nog een beetje het idee hebt dat er enig schot in de aflevering zit. Een beetje afwisseling. Verder geeft de aflevering wel enige kennis over de Tardis; er wordt nogmaals gezegd dat hij onverwoestbaar is (tenzij hij/zij zich samen met een andere Tardis op eenzelfde punt bevindt) en een aantal dingen over het "bewustzijn" van de tijdruimtevlieger. Aan de andere kant is alles hier en daar wel een beetje een rotzooi. Het einde was vaag en vond plaats in een zelfs voor die tijd wat goedkope regenboogachtige omgeving - genoeg kleurtjes toevoegen en het lijkt wel wat moeten ze gedacht hebben.

Seizoen 9 is voorbij. Van seizoen 10 heb ik al een aantal serials gekeken die voor mij op het tijdstip van kijken wat makkelijker toegankelijk waren. In het jubileumjaar ook een paar jubileumafleveringen, maar dat komt bij die reviews wel.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (5)

The Web of Fear (6 afleveringen)
De volgende recon komt uit het Doctor Who "monsterseizoen"; seizoen 5. Dat seizoen bestaat uit zeven serials; alleen de eerste vierdelige serial - The Tomb of the Cybermen - is compleet; van de daarop volgende zes zesdelige serials bestaan een schamele negen afleveringen (waarvan vier van The Ice Warriors). Daarmee is het op z'n minst een monsterlijk seizoen om doorheen te komen. Aflevering één van The Web of Fear is één van de weinige bestaande afleveringen uit het seizoen dus, maar hij is wel zeer de moeite waard. De aflevering is prachtig geregisseerd en gefilmd en de locaties zijn uitstekend gekozen. De Londense ondergrondse (niet de echte, maar je zou het wel zeggen) is een prachtlocatie voor Doctor Who; het zou haast een idee zijn om daarmee op herhaling te gaan. Na de eerste aflevering moest ik in de internetrecons duiken die van behoorlijk verschillende kwaliteit zijn. Gecombineerd met het feit dat de soundtracks niet altijd even goed zijn is dat vaak geen een feestje (in ieder geval best vermoeiend), maar ik heb me er goed mee vermaakt. Enige commentaar dat ik zou kunnen geven is dat er hier en daar wel erg veel door de metrotunnels gestrompeld wordt, maar er was genoeg om het geheel boeiend te houden. Uiteindelijk weet Jamie met behulp van een door de Doctor gebouwd apparaat de Yeti op Aarde te vernietigen, maar er zit een twist aan. De Doctor had graag de Yeti Intelligence aangepakt en die reizen nu nog rustig door het heelal rond. En dus is de Doctor alsnog teleurgesteld; dat is eens een keer een wat ander einde.

In de aflevering maken we ook kennis met brigadier Lethbridge-Stewart, ergens aan het begin van de derde aflevering komt hij opeens uit het niets opzetten. Hij behoort hier nog gewoon tot het leger volgens mij; UNIT wordt nog niet genoemd, in tegenstelling tot wat ik eerder schreef. Verder zien we professor Travers terug (evenals de Yeti uit The Abominable Snowmen) en ook z'n dochter, Anne, komt in deze aflevering voor. Ze zou een goede companion geweest zijn denk ik. Ze helpt de Doctor goed en is toch wat minder "nutteloos" dan Victoria die alleen maar bang is. Maar volgens mij is Victoria ook een beetje als reizigster tegen wil en dank geïntroduceerd (heb de recon van The Evil of the Daleks nog niet gezien) dus wat dat betreft klopt het dan wel weer. Victoria zou één serial later, in Fury From the Deep, vertrekken. Dit is nou echt een serial waarvan het eeuwig zonde is dat hij mist. Ik mis de tweede Doctor wel een beetje.

Afbeelding
Yeti in the underground
Laatst gewijzigd door Frank op 25 sep 2012, 23:02, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Seizoen 10
The Three Doctors (4 afleveringen)
Het jubileumseizoen begint met een serial die de drie eerste Doctors samenbrengt. Een of ander vreemd energieverschijnsel lijkt het op de Doctor gemunt te hebben en ondertussen zitten ook de Timelord gevangen. Om zichzelf te redden sturen ze hulp naar de Doctor: zijn twee voorgangers. Two arriveert al snel in de Tardis, maar One kan helaas niet ter plaatse komen – hij kan alleen via het scherm van de Tardis communiceren. Reden hiervoor is dat de acteur die de oorspronkelijke Doctor speelde – William Hartnell – ernstig ziek was en alleen in enkele vooraf opgenomen scenes kon verschijnen (de beelden die we van hem hebben zijn dus alsnog amper in kleur – en het zijn er helaas nog weinig ook). Two en Three komen via het energiedinges (de omschrijving is zo slecht als het ding er in de serial uitziet) in een ander universum terecht – eentje geregeerd door de machtige Omega, een Timelord die ervoor gezorgd heeft dat de andere Timelords door tijd konden gaan reizen (maar als gevolg daarvan gevangen kwam te zitten hoewel de andere Timelords dachten dat hij dood was gegaan). Omega is niet blij met de andere Timelords en een verder niet heel interessant verhaaltje ontvouwt zich met enkele niet heel interessante door Omega gecreëerde monsters. De brigadier, die voor het eerst in de Tardis komt, wordt nu alleen nog maar gebruikt voor de comedy in de serie. Wat deze serial de moeite van het bekijken waard maakt zijn de Doctors en de interactie tussen de drie. We krijgen met name Two en Three te zien en het is gewoon leuk om naar te kijken – in die zin is de serial goed gelukt. Two is de hele tijd op zoek naar z’n fluit – die uiteindelijk de oplossing van het verhaal vormt. Two blijft heerlijk om naar te kijken. En One heeft natuurlijk uiteindelijk de leiding over alles, zoals het hoort. Ondanks genoeg slechte punten aan de serial is het met zoveel plezier gemaakt dat het toch allemaal erg leuk is.

Afbeelding
Omega, Three, Benton and Two

Carnival of Monsters (4 afleveringen)
Enigszins wetende wat er hierna gaat komen is Carnival of Monsters bedoeld als luchtige serial in het tiende seizoen. Eigenlijk net zoals bij The Mind Robber weet ik niet zo goed wat ik van deze serial moet vinden. In deze serial worden we al snel verblijd met de Lurmans Vorg en Shirna, gekleed in een outfit met allerlei fascinerende kleuren die mijn ogen eigenlijk niet aankunnen. Zij proberen met hun “Scope” de mensen op de planeet Inter Minor te vermaken; de Scope is een machine waarin wezens in geminiaturiseerde vorm in hun natuurlijke omgeving geobserveerd kunnen worden. Dit doen ze echter aan de serieuze mensen van de planeet Inter Minor, die eigenlijk helemaal liever geen aliens op hun planeet hebben. De Doctor en Jo maken hun eerste vlucht met de Tardis nu deze weer gerepareerd is. Ze komen echter terecht in de jaren ’20 van de vorige eeuw op een schip dat onderweg is van Engeland naar Singapore. Uiteraard zal blijken dat ze zich in zo’n geminiaturiseerde omgeving bevinden (a la Planet of Giants). Uiteindelijk komen de Doctor en Jo in meerdere “habitats” terecht, waaronder in die van de Drashigs - die zich bevinden in de categorie van vreselijk uitziende grote Doctor Who monsters. Allemaal best goed, maar op de een of andere manier spreekt het mij niet heel erg aan.

Frontier in Space (6 afleveringen)
Best een aardige serial. De serial gaat over de verhoudingen tussen Aarde en Draconia. Enkele jaren voor de serial is er een oorlog geweest tussen beide machten - die à la Babylon 5 ontstaan is door een misverstand. Uiteindelijk is er een vrede gekomen, hoewel niet iedereen op beide werelden daar even blij mee is. Maar de laatste tijd zijn er weer vijandigheden over en weer; schepen die in elkaars ruimte vliegen zonder toestemming en vrachtschepen die overvallen worden. De Aardse president en de leider van Draconia zijn de enige twee die een oorlog lijken te willen ontlopen. Dat maakt deze serial een stuk minder zwart-wit dan de gebruikelijke Doctor Who - een beetje zoals Doctor Who and the Silurians. Ik ben ook heel vlot door de serial heengegaan. Uiteindelijk is het niet Aarde of Draconia die achter de aanvallen zit, maar zijn het de Master met z’n truucjes en Ogron hulpjes die de problemen veroorzaken (het deed me even aan de Dominion uit Deep Space Nine denken). Ondanks alles nog twee minpuntjes: de eerste - het einde is, geloof het of niet, enigszins overhaast. De serial moest de volgende Dalekserial inleiden, maar vergeet één of twee dingen goed te beantwoorden en ik vrees dat dit in Planet of the Daleks ook niet meer gebeurt. De tweede - misschien had deze serial als bijnaam “Zevenendertig manieren om uit een gevangenis te ontsnappen” moeten heten. Op een gegeven moment begon het wel enigszins irritant te worden. Deze serial is de laatste verschijning van de oorspronkelijke acteur van de Master, die een paar maanden later kwam te overlijden door een auto-ongeluk. De serial eindigt met de Daleks die deels achter de plannen van de Master bleken te zitten en de Doctor die, herenigd met z’n Tardis, de Time Lords oproept. De Doctor en de Time Lords lijken niet meer zonder elkaar te kunnen, de slappelingen. Begin van de serial is duidelijk beter dan het eind.

Planet of the Daleks (6 afleveringen)
Hoewel de serialnaam doet vermoeden dat de serial zich op Skaro afspeelt is dat niet zo; in plaats daarvan vindt de serial plaats op Spiridon. De Spiridons zijn onzichtbare wezens, maar ondanks dat zijn ze overmeesterd door de Daleks, die zelf ook graag onzichtbaar willen worden. De Thals, die we eerder in "The Daleks" zagen - de tweede Whoserial - proberen dit op deze jungleachtige planeet te voorkomen. En de Doctor en Jo helpen hen mee. Enige zinnige relatie met de vorige serial is niet bestaand. Helaas. Het is een serial vol met actie en ik moet zeggen dat de Daleks niet echt goed werken in de serial. De serial zakt ondanks de actie hier en daar best wel een beetje weg. De zoveelste reddingsactie met touwen is niet bijster interessant en doet erg veel aan The Daleks denken. Er is te weinig verhaal, buiten het feit dat de Daleks verslagen moeten worden, om echt te boeien. Ja, één van de Thals probeert nog een keer het commando over te nemen, maar faalt op een wel te voorspellen manier. En de Spiridons zijn dan wel onzichtbaar, driekwart van de tijd (zeker als je ze wil aanvallen), dragen ze paarse doeken zodat ze wel heel erg makkelijk te verslaan zijn als het nodig is. En het verhaaltje met het gesmolten ijs waar de Daleks niet tegen kunnen koop ik ook niet helemaal. Ja, er zitten wel een aantal aardige momenten tussen, maar goed genoeg om boven de middelmaat van Doctor Who uit te komen is het allemaal niet.

The Green Death (6 afleveringen)
De Doctor wil graag met de Tardis reizen, maar de Jo en UNIT roepen om z'n aandacht. Bij een mijn in de buurt van het bedrijf Global Chemicals gaat iemand op een vreemde manier dood. Er zijn enkele protesten in de buurt van het bedrijf omdat het bedrijf schadelijk zou zijn voor het milieu. Uiteindelijk blijkt er een groep gemuteerde (grote) maden achter deze doden te zitten. Ze zijn bijna niet kapot te krijgen en dan houdt Global Chemicals hun bestaan ook nog liever geheim. Maar ze zouden een dodelijk virus over de wereld kunnen verspreiden. Vanaf het begin van de serial is het wel zo'n beetje duidelijk dat Jo Doctor Who gaat verlaten; uiteindelijk trouwt ze met Jones. De reactie van de Doctor is zeker de moeite van het bekijken waard; de rest van de serial ook. Tenzij je niet tegen slechte effecten kunt want dan moet je snel wegwezen.

Afbeelding
Jones, Jo en... gemuteerde maden
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (6)

The Crusade (4 afleveringen)
De historische serial die aan deze vooraf ging, The Romans, had hier en daar wat (pogingen tot) humor. Misschien dat niet iedereen het even geslaagd vond, maar feit is dat The Crusade weer een historische serial is zoals in het eerste seizoen - behoorlijk serieus dus. En hoewel Doctor Who oorspronkelijk voor kinderen bedoeld is denk ik nou niet dat de kindertjes heel erg geamuseerd zijn geweest door deze serial. Wat niet wegneemt dat het een heel aardige serial is trouwens. Het verhaal speelt zich af ten tijde van de Derde Kruistocht in het twaalfde-eeuwse Palestina. Barbara wordt samen met William de Preaux gevangen genomen door de Saracenen. De Doctor weet koning Richard the Lionheart ervan te overtuigen een poging te doen William en Barbara terug te krijgen. Hij stuurt "Sir Ian of Jaffa" op Saladin af om hiertoe een poging te doen en ook Lady Joanna (ze speelt later ook Sara Kingdom in The Daleks' Master Plan) uit te huwelijken aan hem. Zij zal dit uiteindelijk niet toestaan. Het verhaal is helaas wel vrij moeilijk te volgen - zeker nu ook nog twee van de vier afleveringen missen. In de afleveringen die wel bestaan zitten daarentegen wel een aantal vrij aardige scenes. Wat wel een beetje apart is, is dat het reisgezelschap aan het eind van aflevering vier zomaar het verhaaltje verlaat zonder het einde aan de historische gebeurtenissen te zien (hoewel de Doctor nog wel even kort gezegd heeft wat de geschiedenisboeken ons ook vertellen). Toch makkelijk bovengemiddeld goed.

Afbeelding
Lady Joanna
Laatst gewijzigd door Frank op 09 okt 2012, 23:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (7)

The Faceless Ones (6 afleveringen)
In het volgende deeltje van recons zonder logica eentje uit het vierde seizoen: The Faceless Ones. De Tardis landt op een vliegveld en de reizigers (van de Tardis) splitsen zich al snel op om aan de politie te ontkomen. Al snel komt men erachter dat er iets vreemds aan de hand is met Chameleon Tours, een reisorganisatie voor jongeren: een groot aantal jongeren dat met dit reisbureau reist lijkt nooit terug te komen. Je zou op z'n minst wat protesterende ouders verwachten (er schijnen toch 50.000 kinderen "op vakantie"/ontvoerd te moeten zijn), maar dat valt wel wat tegen. Chameleon Tours heeft er kennelijk goed de vaart achter gezet. Hoe dan ook, Ben en Polly worden ook het slachtoffer van Chameleon Tours - de reden dat we ze in afleveringen drie tot en met vijf en een groot deel van zes niet meer zien. De serial is, zeker in het begin, erg tof opgezet. Het vliegveld is een mooie locatie voor een goed Doctor Who-mysterie. Met name de eerste, nog bewaarde, aflevering is zeer vermakelijk; verderop heb je hier en daar het idee dat het wel ietsje sneller kan. Ook zitten er naar mijn idee wel wat plotholes in de serial - waarvan sommige misschien nog wel op te vullen zijn, maar het is iets te laat op de avond om daar nu over na te denken.

Uiteindelijk (ergens rond aflevering vijf) vindt de Doctor natuurlijk uit wat de Chameleons proberen te doen: ze zijn door één of andere explosie hun eigen identiteit kwijt geraakt en stelen nu het uiterlijk van mensen om weer een identiteit te krijgen. De ontvoerde jongeren komen nooit op hun eindbestemming terecht maar worden naar een soort ruimteschip verzonden waar hun identiteit ontnomen wordt. De oorspronkelijke lichamen worden geminiaturiseerd bewaard. Uiteindelijk vindt men, op het vliegveld, ook niet geminiaturiseerde (het is me ontgaan waarom niet) lichamen van Chameleonsmedewerkers waarmee men een soort van wapen in handen blijkt te hebben. Maar de Doctor wil de Chameleons niet doden en geeft ze, heel Doctorachtig, een tweede kans. Helaas zullen de Chameleons nog wel een tijdje identiteitsloos door het leven moeten gaan, maar hun leven wordt in ieder geval gespaard. De Doctor wordt goed neergezet in deze aflevering; hij bluft zich overal heel karakteristiek doorheen (hoewel dat misschien meer het kenmerk is van de latere Doctor). Ben en Polly zien we alleen in aflevering zes nog even terug - de gebeurtenissen hier schijnen zich op dezelfde dag af te spelen als de dag dat Ben en Polly aan boord van de Tardis kwamen in The War Machines. Wel een beetje heel toevallig. Ze besluiten op Aarde te blijven. Aan het eind van de laatste aflevering wordt de Tardis gestolen... door de Daleks zullen we in de volgende aflevering zien. Hoe dan ook: oorlogsmachines, Chameleons, Daleks en twee verschillende Doctors op één en dezelfde dag op Aarde. Jaja. Kortom: de serial heeft een aantal minpunten maar die worden ruimschoots gecompenseerd.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (8)

The Power of the Daleks (6 afleveringen)
De voorgaande serial, The Tenth Planet, was de laatste met Hartnell als Doctor en in de paar fragmenten, van slechte kwaliteit, zagen we de eerste transformatie van een Doctor. De naam regeneratie werd pas later gebruikt, ik geloof voor het eerst in Planet of the Spiders, waar ik pas binnenkort aan toe kom. Er wordt bijzonder weinig uitleg gegeven over de verandering van uiterlijk van de Doctor en ook de companions van toen, Ben en Polly, bleven met enige vragen zitten. De Doctor floot liever op z'n fluit. Proberen het publiek gerust te stellen was er niet echt bij in deze dagen.

De Tardis landt op de planeet Vulcan, een Aardse kolonie, en de Doctor wordt aangezien als examiner van die planeet. Hij is vooral geïnteresseerd in een onderzoek dat Lesterson aan het doen is bij de gevonden ruimtecapsule. Als onze drie helden, de Doctor, Ben en Polly, de capsule aan het eind van de eerste aflevering binnendringen zien ze twee inactieve Daleks - maar ontdekken ze ook dat er een derde missend is! Ondertussen probeert een groep mensen op de planeet een opstand teweeg te brengen en, je ziet het al aankomen, de Daleks worden gezien als nuttig hulpmiddel in deze opstand. De Daleks, van wie de wapens zijn verwijderd, willen uiteraard overleven en doen zich voor als slaven van de mensen. Van wie dan ook: Lesterson wil wetenschappelijk vooruitgang en dus helpen de Daleks hem. Maar ze zorgen uiteraard ook goed voor zichzelf, zorgen dat ze een behoorlijke energievoorraad krijgen en voor je het weet zijn ze een niet te onderschatten kracht, terwijl de mensen op de kolonie nog onderlinge ruzies aan het uitvechten zijn.

Na The Daleks, The Dalek Invasion of Earth, The Chase en The Daleks' Master Plan is dit de eerste Dalekserial die niet, tenminste gedeeltelijk, door Terry Nation geschreven, de "uitvinder" van de Daleks, geschreven is en hoewel recons altijd wat moeilijker te beoordelen zijn (sommige van de missende afleveringen hebben door hun aanwezigheid toch een beetje een bijzondere status verworven), is The Power of the Daleks misschien wel de beste van allemaal (ook beter dan The Dalek Invasion of Earth, een serial die ik een wel overdreven positieve review gegeven heb zie ik). De Daleks zijn denk ik het best als er een ander conflict aan de gang is en ze een beetje op de achtergrond hun plannetjes kunnen smeden. De enige echte teleurstelling is denk ik het einde, als de Doctor, al dan niet in paniek en al dan niet per ongeluk, aan wat energiekabels trekt waardoor de Daleks uiteindelijk uitgeschakeld worden. Maar intussen is een groot deel van de kolonisten toch wel vernietigd. Het dodenaantal in met name de laatste aflevering is enorm. De recon die ik op internet gevonden heb was uitstekend, er zaten veel korte clips - meestal van matige kwaliteit - in, met name van de regeneratie en de Daleks, en al met al zijn dit zeer prima afleveringen.
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Seizoen 11
Tijd voor het laatste seizoen met Pertwee als Doctor. Van sommige verhalen is het een tijdje geleden dat ik ze gezien heb dus ik kan een aantal details vergeten zijn.

The Time Warrior (4 afleveringen)
Het laatste Pertweeseizoen begint met nieuwe openingstitels, een nieuw logo en een nieuwe companion. En de introductie van de later (ook in de nieuwe series) terugkerende Sontarans. In het heden zijn een aantal wetenschappers verdwenen en UNIT besluit wetenschappers te gaan beschermen door ze allemaal in één pand onder te brengen. Helaas heeft UNIT wat geldgebrek en ziet het pand er niet uit, maar goed. De Doctor reist met Sarah Jane Smith, een journaliste die het pand van UNIT heeft geïnfiltreerd, naar de middeleeuwen om het probleempje op te lossen. Daar in de middeleeuwen is zojuist een enkele Sontaran geland die Aarde meteen claimt als onderdeel van het Sontaranrijk. Dat het maar één Sontaran is die dit doet maakt het geheel misschien wel zo interessant. Ondertussen is er in de middeleeuwen een kasteelstrijd gaande en in dat alles komen de Doctor en Sarah Jane terecht. Maar Sarah Jane denkt dat de Doctor misschien wel een verrader is. Haar beroep als journaliste geeft haar misschien wel de ultieme gelegenheid om zichzelf in de probl...., uhm, om de boel te gaan verkennen. Hoewel de serial een beetje in de grijze middelmaat eindigt (kan het me ook niet meer goed herinneren) maakt het begin het geheel de moeite van het bekijken waar.

Invasion of the Dinosaurs (6 afleveringen)
Het was behoorlijk toevallig dat ik deze serial ongeveer tegelijkertijd bekeek met de dinosaurusaflevering uit de nieuwe serie. De Doctor en Sarah Jane komen terug uit de middeleeuwen, maar heel Londen is verlaten. Uiteindelijk komen de twee tijdreizigers erachter dat dit komt doordat er lieve dinosaurusjes rondlopen door de stad... maar gelukkig alleen maar in de stad. De Doctor denkt dat iemand met de tijd zit te knoeien, zo dinosaurussen naar het heden haalt om mensen af te schrikken en zo Londen te laten evacueren. Maar waarom? Het plot zit in ieder geval best ingenieus in elkaar, maar, ehm, hadden ze er echt dinosaurussen voor nodig? Het ziet er niet uit meestal, maar daar proberen we onszelf dan maar overheen te zetten. Verder ontmoeten we in deze serial Evil-Yates die zich een beetje op het uiteindelijk doel van de slechteriken had verkeken en uiteindelijk uit UNIT ontslagen wordt. Het is niet typisch Doctor Who omdat te doen, het verraste me wel. Aan de andere kant doet het me bij Yates niet zoveel. Wel een aardige serial, vooral door het plot.

De eerste aflevering heeft lange tijd alleen maar in zwart-wit bestaan maar met nieuwe technieken heeft men de kleur weten te herstellen op de DVD's. Zelf kon ik de aflevering alleen maar in zwart-wit vinden dus heb ik het daarmee moeten doen. Misschien was het voor de dinosaurussen niet het allerslechtste dat er ooit gebeurd is.

Afbeelding
Benton, Yates, de Doctor, de brigadier, Sarah Jane

Death to the Daleks (4 afleveringen)
Een Aards ruimteschip landt op Exxilon om daar het mineraal "Parrinium" te verkrijgen dat een dodelijke ziekte tegen kan gaan. Als de Tardis er landt raakt al snel alle energie en reserve-energie op. De Doctor wordt gevangen genomen door de Exxilons en Sarah Jane Smith komt een witte stad tegen waar ze zichzelf al snel in de nesten werkt. Tot overmaat van ramp landen ook de Daleks op de planeet. De Daleks hebben sinds hun terugkeer in seizoen 7 maar weinig echt goede serials gehad en deze kunnen we ook niet bij dat lijstje rekenen. Alles is wat saai en voorspelbaar - iets dat soms wel kenmerkend is voor dit gehele tijdperk. Zoals te verwachten hebben ook de Daleks last van energie-uitval en hun wapens werken niet. Ondanks dat iedereen een beetje huiverig is wordt besloten tot samenwerking. Uch. Verderop dringt de Doctor de grote stad binnen en moet een aantal raadseltjes oplossen. Het deed me een beetje denken aan Move Along Home en dat is niet bepaald een goede associatie. Één keer kijken en deze toch wel ondermaatse serial snel weer vergeten zou ik zeggen.

The Monster of Peladon (6 afleveringen)
Deze serial is het vervolg op The Curse of Peladon twee seizoenen eerder. Die serial blonk al niet uit en was vier delen; vervolgen zijn meestal nooit veel beter en deze is zes delen. Het enge vermoeden dat ik had wordt een beetje bewaarheid: dit is niet veel soeps. In aflevering één worden de politieke verhoudingen geïntroduceerd, wat zo'n tien minuten lang interessant is en daarmee hebben we de positieve dingen over deze serial wel zo'n beetje gezegd. Van de cliffhangers is het, zoals wel meer de laatste tijd, wel te voorspellen hoe het ongeveer gaat lopen en van de rest van het plot ook. Ok, een korte beschrijving van het verhaaltje: op het nog steeds achtergestelde Peladon (de serial speelt ongeveer vijftig jaar af na z'n voorganger) wordt gemijnd naar mineralen die nodig zijn in de oorlog tegen Galaxy Five. Maar de mijners komen in opstand als een dodelijke verschijning van het heilige beest Aggedor verschijnt. Om de gemoederen tot bedaren te brengen haalt één van de ambassadeurs de Ice Warriors erbij - die waren lief geworden in de vorige serial. Helaas zijn de krijgers van Mars nu wat minder lief en zowel de Marsmannetjes als de ambassadeur blijken infiltranten van Galaxy Five. Probleem opgelost, oorlog ook maar meteen voorbij en de serial gelukkig ook. Next.

Planet of the Spiders (6 afleveringen)
We worden wel getrakteerd door de BBC zeg, na de gemuteerde maden, de dinosaurussen in Londen, het heilige beest Aggedor krijgen we nu gigantische spinnen. We beginnen met de terugkeer van Yates die een aantal mensen ziet mediteren in een Tibetaans meditatiecentrum. Even later verschijnt er een grote spin in hun midden en deze gaat op Luptons rug zitten en wordt onzichtbaar. De Doctor krijgt van Jo Grant een kristal terug die hij haar eerder had gegeven en die hij ooit zelf verkregen heeft op Metebelis III. Maar nu lijkt de kristal professor Clegg, een helderziende, te vermoorden. Lupton en de spin achterop proberen deze kristal nu te verkrijgen, wat resulteert in een lange achtervolgingsscène die zowat heel aflevering twee in beslag neemt. Pertwee moet blij geweest zijn want hij hield wel van wat actie. Ik had echter beter tien minuten kunnen doorspoelen. Uiteindelijk gaat de Doctor samen met Sarah Jane terug naar Metebelis III om daar de kristal weer op te halen. De achtpotigen op deze planeet overheersen de tweevoetigen aldaar en een machtspel ontwikkelt zich - en dat terwijl de kristal op Aarde is. In z'n laatste ontmoeting met de Great One - de allergrootste spin - verliest de Doctor veel van z'n krachten en de Timelord die "stiekempjes" (de Doctor herkende hem in eerste instantie niet) de Tibetaanse meditatiegroep leidt helpt de Doctor bij zijn regeneratie. De Brigadier weet zo'n beetje wat er te gebeuren staat ("here we go again") maar krijgt van de Timelord de boodschap mee dat de nieuwe Doctor zich in het begin wel wat vreemd kan gedragen. Op zich wel een aardige serial; het plot laat het aan het eind een klein beetje afweten. Ook de effecten bij de regeneratie zijn wat minimalistisch maar verder is het wel ok gedaan. Als er geen regeneratie in had gezeten was 'ie waarschijnlijk op de lange, lange lijst met middelmatige afleveringen terecht gekomen.

Een korte resumé van dit tijdperk dan: het kleurentijdperk begon met een zeer goede serial en een vrij goed seizoen (hoewel hier en daar wat langzaam). Er zaten vrij veel zesdelige serials in en hoewel die op zich goed kunnen werken (zie onder andere het nog langere The War Games en The Invasion) lukte dat hier minder. Het feit dat de Doctor naar Aarde was verbannen was leuk voor effetjes, maar zorgde vrij snel voor herhaling. Het tweede seizoen ging over de Master, de Master en de Master en dat verveelt wat. Pas het jubileumseizoen lijkt dingen weer wat interessant te maken en The Three Doctors is vooral erg vermakelijk. De Daleks daarentegen zijn niet meer wat ze geweest zijn en in het laatste seizoen keek ik best wel uit naar de volgende Doctor. Pertwee is helaas niet mijn favoriet. Zijn gevechtskunsten waren een makkelijke oplossing uit veel situaties (een beetje zoals de sonic screwdriver dat nu is) en de Doctor kwam hier en daar zelfs wat arrogant over, iets dat ik niet helemaal vindt passen. Pertwee kan, hoewel hij het vaak prima doet, Doctor Who in slechte afleveringen niet uit de langdradige sleur halen die het dan wel eens is; iets wat bijvoorbeeld Troughton soms wel kon. Dat is erg jammer. Ik kijk uit naar het volgende tijdperk en probeer niet te letten op het grote aantal afleveringen dat de volgende Doctor op z'n naam heeft staan...

Afbeelding
Spin
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (9)

The Massacre of St. Bartholomew's Eve (4 afleveringen)
In deze serial, soms ook wel simpelweg "The Massacre" genoemd (maar Wikipedia heeft altijd gelijk, dus...), landt de Tardis in het jaar 1572 in Parijs in een periode waarin de spanningen tussen katholieken en protestanten toenemen. De Doctor staat erop om een bezoek te brengen aan Charles Preslin en laat daarbij Steven achter in een herberg. Al snel raakt Steven in de geloofsstrijd verwikkeld, vrijwel niets wetende over de periode waarin hij zich bevindt. Daarmee is The Massacre een puur historische serial, wat ook alweer een tijdje geleden is. The Romans was komisch bedoeld, The Time Meddler was een semi-historische serial en ook The Myth Makers was niet geheel serieus te nemen. Deze historial is weer puur en met z'n vele personages behoorlijk lastig te volgen zonder ook maar een seconde aan beeldmateriaal. Ik moest in ieder geval flink m'n best doen en dat komt de serial niet ten goede. Dan zat er nog de opmerkelijkheid in dat Hartnell in deze serial twee rollen speelde; naast de Doctor was hij ook nog de Abbot of Amboise. Steven geloofde - en de kijkers moesten dat ook doen - dat de Doctor zich voordeed als de Abbot. De clou van het verhaal is dat ze alleen verdomd veel op elkaar lijken. Zo in de recon komt het allemaal niet heel erg briljant over.

Toch zit er een paar minuten voor het einde van de serial wel een aardige scene in. Steven heeft tijdens de serial een wat jonger meisje, Anne Chaplet, ontmoet en van de Doctor moet ze tegen het eind van de serial gaan schuilen tegen het bloedbad dat er gaat komen. Steven is woedend dat de Doctor niet meer gedaan heeft om haar te beschermen (zou ze niet als companion mee kunnen). Maar de Doctor zegt dat geschiedenis niet te veranderen is (evenals in The Aztecs) en Steven verlaat woedend de Tardis. De Doctor blijft, voor het eerst, alleen achter en herinnert zich alle oude companions - Susan, Vicki, Barbara, Ian (hij verbetert zelfs z'n achternaam als hij deze verkeerd uitspreekt!). Hij dubt er zelfs even over om terug te keren "naar zijn eigen volk" maar vindt dat dit niet mogelijk is.

Maar goed, al snel komt Dodo binnen, denkende dat ze een echte telefoonbox van de politie binnen zou stappen. Even later komt Steven binnen, nadat hij achterna werd gezeten. De Tardis vertrekt en we komen erachter dat Dodo van de achternaam Chaplet heet. Zou het? Mwuh.

Afbeelding
Gebruikersavatar
spacecowboy
Cadet 1st Class
Cadet 1st Class
Berichten: 9
Lid geworden op: 14 nov 2012, 22:21

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door spacecowboy »

Het kostte even wat tijd om het allemaal te lezen ;) Maar leuk Frank, bedankt voor het posten!
Gebruikersavatar
Frank
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3020
Lid geworden op: 02 apr 2003, 19:10

Re: Oude Doctor Who reviews - Hartnell, Troughton e.a.

Bericht door Frank »

Recons (10)

The Celestial Toymaker (4 afleveringen)
Ik betwijfel of Doctor Who veel lager dan dit kan gaan. Misschien was het een poging om Doctor Who weer een soort van kindershow te maken (met The Massacre zal dat niet gelukt zijn), maar geloof me, zelf kinderen vinden dit kinderachtig. Steven en Dodo worden gedwongen een aantal spelletjes te spelen tegen tot leven gebrachte poppen van de Toymaker, een enorm krachtig en onsterfelijk wezen. Deze spelletjes zijn nogal stom en uiteraard zijn er valsspelende tegenstanders in verwerkt. Dan hebben we nog onze wat domme Dodo die vriendelijk probeert te zijn tegen iedereen en daarmee vooral zichzelf in de nesten werkt. Ondertussen moet de Doctor het spel "De Toren van Hanoi" oplossen, maar als hij Steven en Dodo probeert te helpen wordt hij onzichtbaar (op z'n hand na) en raakt hij z'n stem kwijt. Echte reden was natuurlijk dat Hartnell weer eens op vakantie was. De Toren van Hanoi had misschien moeten overkomen als een ontzettend intelligent spel, maar het is in werkelijkheid natuurlijk vreselijk saai. Je had het verhaal ook binnen één aflevering kunnen vertellen en zelfs dan was er niks aan geweest. Het enige dat nog oké was, was de recon die vrij duidelijk was - daar kan het dit keer niet aan hebben gelegen. En dat zegt ook wel genoeg. Snel vergeten dit.
Plaats reactie