StarTrek.nl - Planet

Een hologram als huisarts

"Een hologram als huisarts"
Robert Picardo reist de wereld rond om 'Star Trek' te promoten
(Gelders dagblad 21 januari 2000)

Seven of Nine en de doctor Wat vliegt de tijd toch in de ruimte! Morgenavond start al weer het zesde jaar van de tv-reeks 'Star Trek: Voyager', wekelijks goed voor zo'n half miljoen kijkers.

De trouwste 'Star Trek'-fans, de zogeheten 'trekkies', zullen de nieuwe serie, echter met gemengde gevoelens begroeten. Door technische problemen is aflevering twee namelijk pas over enkele maanden beschikbaar voor uitzending. Ware fans van de ruimteserie hebben nu al slapeloze nachten van dat gapende gat in de programmering, dat overigens logischerwijze wordt gevuld met Deel Drie. Dat Star Trek een grote schare van uiterst fanatieke fans achter zich heeft, daar kan ook hoofdrolspeler Robert Picardo over meepraten. De 47-jarige, kaalhoofdige Amerikaan, in de serie te zien als de eigenaardige arts Doc Zimmerman, reist om promotionele redenen regelmatig per vliegtuig de wereld af om zijn fans te ontmoeten. "Het is altijd weer raak. Met name in Engeland is het haast onmogelijk om over straat te gaan, zo enthousiast is men daar over Star Trek. Elke keer verbaas ik me er weer over. Gelukkig is mijn vrouw er inmiddels aan gewend dat we worden 'besprongen' door de meest merkwaardig uitgedoste figuren die je maar kunt voorstellen."

Uitgeroeid
Picardo vervult in de serie een eigenaardige rol. Hij is er wel, maar ook weer niet. 'Doc' Lewis Zimmerman bestaat namelijk niet echt: hij is een hologram, door de programmeurs van het ruimteschip Voyager gecre?erd toen de gehele medische staf in een eerder uitzending werd uitgeroeid. Als arts heeft hij grote capaciteiten, zijn sociale vaardigheden laten echter nog weleens te wensen over. Want vertel een hologram maar eens hoe hij een afspraakje moet maken of een normale conversatie moet voeren. Gelukldg kan de 'holodokter' zichzelf uitschakelen als het hem allemaal te veel wordt. "Ik zou willen dat mij dat af en toe lukt", verzucht zijn aardse alter ego Roberto Picardo, die aan het begin van zijn loopbaan ernstig overwoog om ook arts te worden. Na een start als medisch student op de prestigieuze universiteit Yale, koos hij voor drama als studierichting. "Mijn ouders waren hier aanvankelijk helemaal niet mee eens", zo herinnert hij zich. "Dat veranderde nadat ik een hoofdrol kreeg in een studentenproductie van Leonard Bernsteins 'Mass'. De openingsavond werd door Bernstein bezocht, hij was zeer ingenomen met het resultaat. Op mijn verzoek stapte hij zelfs naar mijn ouders toe, en wist ze in een mum van tijd te overtuigen dat ik het theater in moest. Toen kon ik eindelijk doen wat ik werkelijk wilde."Na zijn studie vervulde Picardo tal van theaterrollen op Broadway. Hij werkte op de b?hne met Diane Keaton, Danny Aiello, Jack Lemmon en Kevin Baccon. Aangezien een bestaan als theateracteur in de Verenigde Staten niet makkelijk is, besloot hij zijn bakens te verzetten richting Hollywood. Oplettende kijkers kennen Picardo van series als 'China Beach', waar hij ook als arts te zien was, en 'The Wonder Years'.

Auditie
Zeven jaar geleden werd hij gevraagd voor de audities van een nieuwe 'Star Trek'-serie. "Eerlijk gezegd zei het me niet zoveel. Mijn vrouw was meteen opgetogen, zij is dol op science fiction, maar ik wist amper wat het was. Ik besefte ook niet hoe populair het genre eigenlijk is. Daar kwam ik al snel achter. Inmiddels is Picardo een volleerd sterrenkijker geworden. Hij fungeert als een soort ambassadeur van The Planetary Society, een wereldwijde organisatie die mensen wil interesseren voor astronomie en de zoektocht naar buitenaards leven (Planetary.org).

Populariteit
"'Star Trek' heeft mijn horizon in ieder geval verbreed', zegt Picardo. "De populariteit van de serie hangt in mijn ogen onverbrekelijk samen met het feit dat de serie weliswaar geheel berust op fantasie, maar tegelijkertijd veel vertelt over hoe onze toekomst er misschien uit gaat zien." "De serie begon in 1966. Mensen lachten om de zaken die in 'Star Trek' aan bod kwamen. Inmiddels is gebleken dat de reeks allang door de werkelijkheid is ingehaald." Picardo is inmiddels bezig met de opnamen voor jaar zeven van 'Star Trek: Voyager'. Daarna is het afgelopen met de serie, alhoewel het vrijwel zeker is dat er een vervolg komt met een nieuwe cast. Picardo maakt zich nog niet druk over zijn leven na 'Star Trek'. "Ik werk met wat mensen aan een nieuwe serie waarin ik de hoofdrol vervul. Veel kan ik er nog niet over zeggen. Ik zal 'Star Trek' missen, maar het is ook wel weer prettig om in het heden bezig te zijn."