StarTrek.nl - Planet

Federation Science in de kunsthal Rotterdam

De Kunsthal Rotterdam is erin geslaagd de tentoonstelling Star Trek: Federation Science (tm) naar Nederland te halen. Het is de enige authentieke Star Trek tentoonstelling. Het naderende derde millennium doet de interesse voor Star Trek herleven, zowel onder jongeren als onder de oudere generatie die met de televisieserie is opgegroeid. Bezoekers van de tentoonstelling zullen zich in de Kunsthal in de ruimte wanen. Zondag 19 december zal Robert Picardo (speelt EMH Doctor in Star Trek: Voyager) de opening verrichten van de tentoonstelling. Zie ook dit artikel over extra activiteiten tijdens de tentoonstelling.

Kunsthal logo - Klik voor een grotere versie De tentoonstelling bestaat uit 40 interactieve modules rond verschillende thema's die met Starship Enterprise te maken hebben. Er zijn locaties te bezoeken uit de Enterprise zoals de Bridge, Transporter Room, Engineering Room en Sick Bay. Bezoekers navigeren door een astero?de veld, programmeren een stemcomputer, veranderen in een Klingon, laten zich naar een andere planeet 'beamen' en commanderen Starship Enterprise. Ook komen ze in aanraking met astronomie, ruimtevaart en het leven en werken in de ruimte en ontdekken ze wat de wetenschappelijke kennis van nu kan betekenen voor de toekomst. Uiteraard zijn vele originele decorstukken en kostuums uit de serie te bekijken.

Star Trek heeft altijd velen gefascineerd. Binnen de grote schare fans, 'Trekkies' voor insiders, vertellen sommigen hoe Dr. McCoy hen inspireerde om arts of verpleegster te worden of hoe Scotty en Geordi La Forge hun interesse in techniek opwekten. De serie is science fiction, maar poogt wel een realistische visie op de toekomst te geven. De fantastische technologie en de bizarre situaties in de Star Trek verhalen zijn gebaseerd op wetenschappelijke feiten en mogelijkheden. De bedenker van de serie, Gene Roddenberry, had talloze wetenschappelijke adviseurs, professoren en NASA ingenieurs om dit te verifi?ren. En inderdaad is het zo, dat verschillende super-geavanceerde technologie?n die eind jaren 60 in de serie voorkwamen, zoals computers met floppy-disks en draadloos telefoneren, tegenwoordig gemeengoed zijn.

De tentoonstelling loopt van 18 december 1999 t/m 2 april 2000.