StarTrek.nl - Planet

Federation Science krantenartikels

Hieronder staan enkele kranten- en tijdschriftenartikels over de tentoonstelling Star Trek: Federation science in de kunsthal in Rotterdam.


"Star Trek-techniek te bewonderen in Kunsthal" "De Waarheid achter Star Trek"
Kunsthal krantenartikel 1
Rotterdams Dagblad (14-12)

Klik voor een grote versie
Kunsthal krantenartikel 2
Algemeen Dagblad (17-12)

Klik voor een grote versie

"Absolute must voor Star Trek-fans" Avro bode (03-01)

Kunsthal avro artikel
Klik voor een grote versie

De sciencefictionserie 'Star Trek' (zaterdag ca. 18.10 uur, Nederland 1 en zondag 18.00 uur, RTL 5) mag zich al dertig jaar verheugen in een trouwe schare fans. En het lijkt wel of de fascinatie voor de serie alleen maar groeit. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat de serie - hoewel sciencefiction - een realistisch beeld van de toekomst probeert te geven. De fantastische technologie en de bizarre situaties in de verhalen zijn immers gebaseerd op wetenschappelijke feiten en mogelijkheden. Dat blijkt wel uit het feit dat vele supergeavanceerde technologie?n die eind jaren zestig in de serie voorkwamen, inmiddels gemeengoed zijn geworden.

Wie zich daarvan wil vergewissen, kan terecht op de tentoonstelling 'Star Trek: Federation Sciene', die tot 2 april te zien is in de Kunsthal Rotterdam. Op de tentoonstelling - een absolute must voor alle fans - waant de bezoeker zich aan boord van Starship Enterprise. De expositie bestaat uit veertig interactieve modules rond verschillende, aan het ruimteschip gerelateerde thema's, zoals Bridge, Transporter Room, Engeneering Room en Sick Bay. Bezoekers navigeren door een asteroidenveld, programmeren een stemcomputer, veranderen in een klingo, laten zich naar een andere planeet 'beamen' en voeren het commando over het ruimteschip. Bovendien komen ze in aanraking met astronomie, ruimtevaart en het leven en werken in de ruimte en ontdekken wat de wetenschappelijke kennis van nu kan betekenen voor de toekomst. De originele decorstukken en kostuums ontbreken uiteraard niet op deze tentoonstelling.

De expositie in Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, is open: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00; zon- en feestdagen 11.00 tot 17.00.

"Rotterdam op Warp snelheid de 24 eeuw in" Free magazine (11-03)

Kunsthal free magazine artikel Kunsthal free magazine artikel
Klik voor een grote versie

Voor de vele nederlandse Star Trek-fans gaat vlakbij huis een hartenwens in vervulling. In de Rotterdamse kunsthal kunnen ze deze dagen zelf over de brug van de Enterprise wandelenn tijdens de tentoonstelling Star Terk: Federation Schience. Maar ook de niet-trekkies zullen zich vergapen aan deze bijzondere ontmoeting tussen wetenschap en science fiction.

Space, the final frontier?
Op ontelbare dromers wereldwijd, hebben deze magische openingswoorden van de scienee fictionserie Star Trek, hun uitwerking niet gemist. Samen met de crew van de Enterprise suisden zij - in hun verbeelding althans - door het oneindige heelal, op zoek naar nieuwe planeten en buitenaardse wezens. Maar bovenal: op zoek naar een betere, hoopvolle toekomst. Het succes van de tv-reeks is daarmee makkelijk verklaarbaar: Star Trek biedt ons de mogelijkheid te doen wat in werkelijkheid niet kan. Want al heeft de wetenschap - sinds de serie in de jaren zestig voor het eerst verscheen - enorme sprongen voorwaarts gemaakt, in werkelijkheid zijn we van ?cht verre ruirntereizen - letterlijk - nog lichtjaren verwijderd. Wie de, soms knullige pogingen van NASA ziet om een koekblik met wielen op Mars neer te zetten, beseft dat we ook in dit derde millennium voorlopig nog niet naar andere zonnestelsels zullen razen in reusachtige, comfortabele ruimteschepen.

Wordt zelf een klingon
Voor al die ongeduldige SF-liefhebbers biedt Star Trek: Federation Sciene nu uitkomst. Deze unieke expositie is de enige authentieke Star Trek-tentoonstelling en werd samengesteld door de Paramount Pictures Corporation en het gerenommeerde Oregon Museum of Science and Industry (OMSI) in Portland. Het interactieve evenement is rechtstreeks uit Amerika komen overvliegen, waar het al een groot succes was, en is tot en met 2 april neergestreken in de Kunsthal in Rotterdam, waarna het weer verdergaat naar het Londense Science Museum. Bij Star Trek: Federation Science kan de bezoeker zich, net als een bemanningslid van de ruimteschepen Enterprise of Voyager, eventjes een onderzoeker in de 24e eeuw wanen. Zo kun je hier zelf navigeren door een astero?develd, een stemcomputer programmeren, kapitein Kirk spelen op de Enterprise of heulen met de vijand door je te laten omtoveren in een agressieve Klingon. De tentoonstelling heeft dus niets te maken met de, doorgaans wat stoffige museumpresentaties van objecten achter glas of doodstille stillevens. De diverse onderdelen zijn juist bedoeld om aan te raken en van dichtbij onderzocht te worden, precies zoals ons interactieve tijdperk dicteert. Om het feest voor Star Trek-fans compleet te maken, zijn originele kostuums en decorstukken uit de verschillende series voor het eerst in Nederland te zien.

Star Trek als toekomstvoorspeller
In de verduisterde expositieruimte van zo'n 1000 vierkante meter, staan meer dan dertig 'modules' opgesteld, die het publiek mag aanraken en bedienen. Zo kun je je kapitein Picard voelen op de Bridge, je laten 'up-beamen' door Scotty in de Transporter Room, kijken of de motoren de Warp-snelheden doorstaan in de Engineering Room, of je voor een griepje laten behandelen door Dr. McCoy in de Sick Say. Hiermee komt die verre, haast onaantastbare toekomst opeens een stuk dichterbij. Het idee van Star Trek: Federation Scienee is dan ook om te laten zien dat de technologie die de ruimteschepen Enterprise en Voyager in de 24e eeuw aan boord hebben, wel degelijk zijn voortgekomen uit de mogelijkheden die vandaag de dag al bestaan. Aan de hand van de wetenschap van het jaar 2000, wordt ineens een stuk duidelijker wat er in de toekomst nu eigenlijk echt mogelijk is. Zo was het bijvoorbeeld dertig jaar geleden nog science fiction om kapitein Kirk en Mr. Spock draadloos te zien communiceren, terwijl tegenwoordig elke Nederlander op straat even naar huis kan bellen om te vragen wat vanavond de pot schaft. Of wie had bij het verschijnen van die eerste Star Trek-reeks durven dromen dat wij ooit zelf met handpalmcomputers in de trein zouden zitten? En de razendsnelle uitwisseling van informatie via lnternet was al helemaal ondenkbaar. Net als grote scienee fiction-schrijvers als Jules Verne, lsaac Asimov en Arthur C. Clarke, heeft Star Trek zich dan ook een plek verworven tussen de toekomstvoorspeliers die aanvankelijk werden uitgelachen, maar jaren later hun gelijk zouden halen.

Fanatieke Trekkies
Star Treks voorspellende gaven berusten natuurlijk niet op louter toeval. De schepper van de serie; Gene Roddenberry, liet zich adviseren door wetenschappers, professoren en NASA-ingenieurs alvorens hij zijn creaties het heelal injoeg. Bovendien werden de scenario's geschreven door bekende science fiction-auteurs, en die verdiepen zich op hun beurt ook in de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Aan die grondige aanpak dankt het fenomeen zijn enorme schare volgelingen, doorgaans bekend als 'Trekkies'. Bij sommigen van deze fanatici kweekte de serie zo'n grote interesse in wetenschap, dat ze later zelf astronoom of computerdeskundige werden. Die allereerste Star Trek-reeks uit de sixties komt nu weliswaar wat houterig over, maar de latere vervolg series The Next Generation, Deep Space Nine en Voyager hebben complete, nieuwe generaties op hun beurt tot fanatieke Trekkies gemaakt. En voor wie dat nog niet was, zal Star Trek: Federation Science zeker een eerste stap naar die final frontier betekenen...