StarTrek.nl - Planet

Diverse Nemesis recenties in de media

In diverse kranten vandaag wordt aandacht besteed aan de nieuwe film Star Trek Nemesis die vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen draait.

Eindhovens Dagblad

In het Eindhovens Dagblad is onder de titel 'Vliegende tosti-ijzers' een korte review van Star Trek Nemesis verschenen. Het artikel start met het compleet afkraken van de Star Trek franchise en kijkt vervolgens naar wat plus- en minpuntjes van Nemesis. Dat de acteur sceptisch tegenover Star Trek staat geeft hij zelf in het artikel al toe en het is te betwijfelen of hij de film daadwerkelijk gezien heeft. Onderstaande quote uit het artikel getuigd in ieder geval niet van feitenkennis.

"In Star Trek Nemesis is er gedonder in de neutrale zone van het vijfde kwadrant bij de planeten Romulus en Remus van waaruit positrone signalen worden ontvangen."

De luchtslag (lucht?) tussen de Enterprise en Shinzon's ruimteschip viel weer wel in goede aarde, maar het einde kon de auteur niet bekoren. Blijkbaar heeft de auteur de achterliggende gedachte daarvan niet begrepen.

"Regisseur Stuwart Baird verknalt het momentum door een dubbelganger van Data/B4 'Blue Skies' van Irving Berlin te laten fluiten."

Door op de afbeelding hieronder te klikken kun je de grote versie van het artikel bekijken en lezen. Een ietsje andere versie is ook te vinden op de website van het Limburgs Dagblad.

Klik voor een grote versie

'Vliegende tosti-ijzers'
Eindhovens Dagblad
6 maart 2003

Spits

In de Spits van vandaag staat een complete pagina over Nemesis. In het artikel 'Star Trek aapt zichzelf na' gaat men in op Nemesis. Dit artikel is gelukkig wat objectiever en beter geschreven dan het vorige, alhoewel de auteur om de een of andere reden technische details in een science fiction film niet thuis vindt horen. Het artikel is niet positief over Nemesis en bekritiseerd voornamelijk het verhaal en de gelijkenis met Star Trek 2: The Wrath of Khan.

"Regisseur Stuart Baird slaagt er nog wel in een redelijk spectaculair einde te bedenken waarbij de Enterprise als botsautootje wordt ingezet. Zalig primitief, die ingeving. Maar zijn film kan hij er niet mee redden. Patrick Stewart zegt het zelf in ons interview ook al. Het is genoeg geweest met Star Trek. Tijd om weg te beamen richting een hoognodig schoonheidslaapje."

De rest van de pagina wordt gevuld met een interview met Patrick Stewart waarin Stewart het heeft over zijn alter-ego Jean-Luc Picard, Nemesis en over zijn toekomstige projecten. Over het afscheid van Star Trek heeft hij het volgende te vertellen.

"Ik kan me de laatste keer dat ik de brug van de Enterprise afwandelde heel levendig herinneren. En vervolgens dat pak uittrok. Ik had echt het gevoel dat ik een deel van mijn leven afschudde. Dat stemt wel een beetje treurig maar beloofd ook veel. Nieuwe kansen, nieuwe vergezichten. Daar gaat Star Trek ook over, toch?"

Interview en recentie zijn hieronder beschikbaar door op de afbeeldingen te klikken. De recentie is ook op de Spits website terug te vinden.


Klik voor een grote versie

'Afscheid van Patrick
Stewarts betere helft'

    Klik voor een grote versie

'Star Trek aap zichzelf na'

Spits - 6 maart 2003

Parool

Het Parool heeft op hun website ook een artikeltje geplaats over Nemesis. In het stukje wordt Star Trek als geheel tot 'ruimteschroot' verwerkt. Mocht je dit bedroevende stukje terug willen lezen kijk dan hier.

Algemeen Dagblad

Het AD besteedt ook nog een klein stukje aan Nemesis. Vorige week plaatste het AD een interview met Patrick Steward en nu hebben ze een korte review van Nemesis. Ook in dit stuk wordt Nemesis ongenadig hard neergesabeld. Zelfs in dit kleine stukje weet de auteur nog een fout te maken. Rick Berman was namelijk niet de schrijver van Gladiator die ook het Nemesis verhaal schreef, dat was natuurlijk John Logan.

"Na een redelijk begin glijdt de film van Stuart Baird af naar de bekende Star Tek-clich?s die duidelijk hun charme hebben verloren. Mocht er nog een toekomst zijn voor deze reeks, dan wordt het tijd voor een verjongingskuur, betere speciale effecten en buitenaardse tegenstanders die er niet uitzien alsof ze op weg zijn naar het carnaval."

Klik voor een grote versie

'Nieuwe toekomst nodig voor Star Trek'
Algemeen Dagblad
6 maart 2003

Dagblad van het Noorden

Een korte filmrecentie door het Dagblad van het Noorden. Het artikel is hier te lezen op hun website.

Dank gaat uit naar Henk-Pieter voor het aanleveren van de Eindhoven scan, naar Nemesis voor het aanleveren van de Spits scan, naar 3rd RemataKlan voor de Parool tip en naar Mathias voor de AD tip.