USA is niet meer de speldicterende speler op 't globale veld

This administration doesn't even need an opposition party, we do fine ourselves.

Moderator: R2D2

Plaats reactie
Gebruikersavatar
R2D2
Administrator
Administrator
Berichten: 5446
Lid geworden op: 05 jun 2002, 15:33
Contacteer:

USA is niet meer de speldicterende speler op 't globale veld

Bericht door R2D2 »

www.trouw.nl schreef:De bijeenkomst van de G20, op 2 april in Londen, toonde hoezeer de globalisering al morsdood is. Hoezeer een vanuit Washington geregisseerde wereldorde, en de daarbij behorende principiële politiek, alleen nog dáár bepleit wordt. En hoezeer het systeem van het machtsevenwicht – en de politieke logica die daar bijhoort – reeds werkelijkheid is.

Iedereen luisterde beleefd naar Obama’s aanmaning om de economische crisis te bestrijden met het ’Zimbabwaanse model’ zoals in de Verenigde Staten vervaardigd is. Maar niemand was meer bereid zich door Amerika te laten beleren. En iedereen besloot kalmpjes tot een aanpak die het beste bij de eigen tradities past.

Het goede nieuws is dat alle ideologie, moralisme en bemoeizucht uit de politiek zullen verdwijnen. Dus geen Axis of Evil of Clash of Civilizations meer. Laat de Arabieren doen wat recht is in hun ogen. En als zij niets zien in de democratie, laat ze dan proberen op hun eigen manier gelukkig te worden. Of ongelukkig. Nu de eeuw van de principiële politiek voorbij is, heeft de rest van de wereld hier geen taak meer.

Dat is pure winst. Zoals we met de economie weer met de beide benen op de rond staan na de uitspattingen van het neoliberalisme, zo moet dat ook gebeuren met de internationale politiek. De verschillende sferen en naties op deze wereld zullen bereid moeten zijn elkaar te accepteren zoals ze zijn. Politiek pathos, dat voor zoveel ongelukken verantwoordelijk was, misstaat nu in het internationale politieke spel.

Het slechte nieuws is dat niemand meer verreikende beslissingen over het lot van de hele mensheid kan nemen. Allerlei internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie, de IMF en de Wereldbank, zullen hun aanzien en betekenis verliezen. Voor zover zij überhaupt nog voortbestaan, zullen zij weinig meer zijn dan een speelbal binnen het globale machtsevenwicht.

Bovenal heeft de mensheid geen werkbaar instrument meer om de aanstaande ecologische apocalyps af te wenden of om tot afspraken te komen over oprakende olie- en grondstofvoorraden. Achteraf kunnen we daarom alleen maar diep betreuren dat Amerika zijn hegemoniale rol zozeer voor eigen doeleinden exploiteerde. Dat bezegelde ons treurig lot. De sowieso kleine kans om de mensheid te redden van het onheil dat ons te wachten staat, is verspeeld. Het is niet anders.
hele stuk: http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-ge ... tml?part=1

stelling: Amerika's rol als globale politieagent is uitgespeeld, omdat de "globale wereld" met "globaal goed" en "globaal slecht" niet meer bestaat
Gebruikersavatar
HorckDude
Moderator
Moderator
Berichten: 7236
Lid geworden op: 02 jun 2002, 09:25

Re: USA is niet meer de speldicterende speler op 't globale veld

Bericht door HorckDude »

Absoluut eens dat Amerika niet meer de hegemoniale rol zal hebben op het internationale toneel, maar absoluut niet eens met de redenering van het artikel. Het artikel stelt simpelweg dat buitenlands beleid van staten in de toekomst niet meer gevoerd zal worden op basis van principes, maar ik zou willen stellen dat buitenlands beleid van staten in de toekomst er steeds minder toe zal doen. Door de groei van NGO's (ontwikkelingshulp/samenwerking door burgerorganisaties), regionale samenwerkingsorganisaties (EU), en privatisering van overheidsfuncties (extreem voorbeleid: amerika's private militaire bedrijven) worden regeringen van landen steeds minder relevant. Ze krijgen steeds minder vat op de wereld, omdat het private domein steeds groter wordt. Er is dus minder waar zij controle over hebben, en dan wordt het zinloos om buitenlands beleid te voeren.

Dat is enerzijds positief, omdat macht minder gecentreerd is. Een veel grotere groep mensen heeft dezelfde hoeveelheid macht samen in handen, en dus is samenwerking en overleg noodzakelijk om tot daadwerkelijke machtsuitvoer te komen. Anderzijds bestaat er het probleem van gebrek aan controle. Niemand controleert waar die macht naartoe gaat (wie besturen de grote transnationale bedrijven, en kan iemand tegenhouden wat zij op hun terrein willen), en tevens of zij die macht bundelen. Er is geen internationale anti-mededingingsautoriteit, dus als private defensiebedrijven samen hun machten bundelen is er feitelijk een gigantisch leger in handen van een board of directors met aandeelhandelaren. Leuk... Concreter voor de huidige situatie is natuurlijk terrorisme: geen grip op te krijgen door nationale overheden, en het kan daarom overal toeslaan.

We gaan denk ik toe naar een soort nieuw-anarchisme. Of specifieker: nieuw-feodalisme: gespreide autoriteit en loyaliteit. Het nationalistische proces van de 17e/18e/19e eeuw wordt langzaam teruggedraaid. Waar de Koningen en Keizers de macht naar zich toetrokken wordt deze nu juist weer verspreid.

Terug naar pre-1648. Een verwijzing die het artikel volkomen verkeerd gebruikt: het interpreteert de Bush jaren als een terugkeer naar die tijd, maar Bush z'n staatscentrisme is juist het tegenovergestelde van feodalisme. We komen niet uit een kortstondige feodale renaissance, we gaan er juist naartoe.
Plaats reactie