de groeiende kloof tussen Policor en Domvolkers

This administration doesn't even need an opposition party, we do fine ourselves.

Moderator: R2D2

Plaats reactie
Gebruikersavatar
R2D2
Administrator
Administrator
Berichten: 5446
Lid geworden op: 05 jun 2002, 15:33
Contacteer:

de groeiende kloof tussen Policor en Domvolkers

Bericht door R2D2 »

bij dit artikel op http://www.depers.nl/binnenland/321262/ ... -volk.html :
www.depers.nl schreef:Je kunt ook te veel naar het volk luisteren

Het is mooi geweest. De (linkse) elite is de Wilders-stemmer zat en komt in verzet. ‘Je moet tegen de burger durven zeggen: u zeikt!’

Ze waren de laatste jaren zo’n beetje heilig, de kiezers van Fortuyn, Verdonk en Wilders. Die moest je serieus nemen. Je moest begrip hebben voor hun angsten. Erkennen dat ze een punt hebben. En vooral: luisteren, heel veel luisteren. Dat is over.

‘Wie nu nog achter Wilders aanloopt is net zo verantwoordelijk als de mensen die in de jaren dertig achter Hitler aanliepen’, waarschuwt cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk.

Hij is lang niet de enige die het heeft gehad met de Nederlanders die achter populisten aanlopen. Columnisten en publicisten, vaak uit de linkerhoek, schrijven het tegenwoordig gewoon op. Misleide, bekrompen, bange zielen zijn het. Xenofoben. Met abjecte opvattingen.

'Opstand van elite'
Ze krijgen een steuntje in de rug van de minister van Binnenlandse Zaken. In het linkse weekblad Vrij Nederland pleitte Guusje Ter Horst voor een ‘opstand van de elite’.

‘Waar ik op dit moment naar snak is dat de intellectuele elite van Nederland in opstand komt. Dat er een tegenbeweging op gang komt van mensen die zeggen: we hebben genoeg van de vergroving, de samenleving die extreem-rechts propageert is niet het Nederland waarin wij willen leven. Hun stem hoor ik te weinig.’

Ter Horst vraagt zich in het interview openlijk af wat voor problemen Nederland nu eigenlijk heeft. ‘Materieel gezien hebben we het nog nooit zo goed gehad.’ En toch al die onvrede. Onderbuikgevoelens. Meer kan de minister er niet van maken. En ze vindt het tijd voor actie. Tegen het ‘gebrek aan respect, het onderlinge wantrouwen en de opvattingen van slecht geïnformeerde mensen’.

(etc.)


was ik getroffen door iemand die de kern iig voor een deel lijkt te snappen:
fris4ever schreef:In elk samenlevingsysteem is er sprake van een profiterende klasse en een uitgebuite klasse. De elitaire profiteurs proberen de rangen van onderen aan te vullen met immigranten daar hebben ze voordeel bij.

De rest, de uitgebuite klasse mag de rekening betalen en de ergernis hebben.
Er is een tweedeling in NL; de deling tussen bestuurders/ambtenaren en (semi)publieke sector, ngo's, publ.media, nutsbedrijven etc, inclusief medische stand/hulpverleners en de rest van werkend nederland.
180miljard E p/j wordt uit het NL volk geknepen en dat wordt royaal op clientelistisch wijze verdeeld. Deze sektoren hebben een absolute luxe positie met veel betere salarissen,secondaire regelingen zoals pensioenen, wachtgelden, goudenhandrukken etc. Elk jaar vindt het grote uitdelen opnieuwplaats van het geld waar werkend NL bloed,zweet en tranen heeft gebracht. De 2 grote boosdoeners Linksachtige grote partijen, PvdA en CDA hebben bovendien nog een krachtig gesubsidieerd maatschappelijk middenveld; instellingen die uit de staatruif eten; 30miljard E! Totaal 100-duizenden (linkse/reli) banen! De Particratie heeft steeds meer geld nodig om meer overheids (gesubsidieerde) banen te scheppen zodat de politiek correcte congsi's aan de macht blijven! Ook de multi-culti sector wordt met miljarden gesubsidieerd, de vreemdelingen industrie is de grootste belastinggeld slok-op sinds de jaren 70! Electoraal gewing voor links wordt zo gekocht! Jaar in jaar uit, terwijl de meerderheid van het electoraat de instroom van niet westerse immigranten een historische vergissing vindt.
Het is de enorme banenmachine en electoraal hulp project voor de PvdA ea politiek correcte partijen.
Immers mensen weten in het stemhokje wie hun boterham besmeert daarom zijn zulke partijen onverslaanbaar. Elke bouwvakker, elke werknemer in de vrije, onbezoedeld door overheidsgeld, sektor etc. zou beter moeten weten dan op deze partijen te stemmen. Het is duidelijk dat de bevoorrechte kaste in nederland niet op Geert Wilders gaat stemmen.
Geert is er namelijk voor het gewone nederlandse volk dat uitgeknepen wordt. De PVV staat er helemaal alleen voor want de politiek correcte partijen willen natuurlijk hun privileges behouden en dat doen ze door grote groepen in de samenleving te beschermen en te subsidieren ten koste van het volk. Mensen wakker worden ontwaakt en ontworstelt u aan het juk van de politiek correcte autocraten!
Gebruikersavatar
Guess who?
Admiral
Admiral
Berichten: 13287
Lid geworden op: 12 apr 2004, 16:42
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: de groeiende kloof tussen Policor en Domvolkers

Bericht door Guess who? »

De daadwerkelijke betekenis van democratie zoals deze in Griekenland is bedacht, is gebaseerd op volksvertegenwoordigers. Niet op referenda en het volk dat beslist. Het volk beslist wie hen zal vertegenwoordigen. Maar die vertegenwoordiger zal uiteindelijk handelen naar zijn of haar inzicht naar wat het beste is voor het land en het volk.
Dus ja, je kan zeggen: we moeten te veel naar het volk luisteren? Maar dat betekent niet dat de volksvertegenwoordiger niet zelf nog steeds moet nadenken over wat hem of haar het beste lijkt.
Gebruikersavatar
Mr Hayes
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3691
Lid geworden op: 11 jun 2002, 12:54
Locatie: Barcelona
Contacteer:

Re: de groeiende kloof tussen Policor en Domvolkers

Bericht door Mr Hayes »

Thomas van der Dunk is wat dat betreft net zo'n schreeuwlelijk als Geert Wilders. Als zijn mentaliteit en opvattingen in de praktijk worden gebracht, dan wordt de kloof tussen 'het volk' en 'de elite' alleen maar groter.

Ik heb altijd gezegd dat er niks mis is met populisme (Dhr. van der Dunk vindt het verschrikkelijk), mits het populisme maar niet van uiterst links of uiterst rechts komt. Juist in die politieke uiteinden is het onbegrip voor de sterk competatieve uiterste tegenovergestelde uiteinde. Populisme kan best een middel, een instrument zijn om juist het volk en de elite wat meer te verenigen. Lat daar Obama het perfecte voorbeeld van zijn.

Zo iemand kennen we jammergenoeg niet in Nederland. Of het nou van der Dunk, Gretta Duisenberg, Wilders of hun aanhangers zijn: Ze zijn fossielen van een belangrijk cultuurhistorisch element van de Nederlandse samenleving: Het leven op eilandjes en het gigantische tekort aan empathie en inleveingsvermogen in de ander. Zie het als een restant van de verzuiling. En laat het juist die verzuiling zijn die door dit soort mensen weer een nieuw soort neo-verzuiling in het leven roept.

Perfecte politicussen bestaan niet, maar er zijn vast en zeker mensen die zowel elementen (lees: ideologieën) meenemen uit 'de linkse elite' uit de stad alsmede 'het rechtse volk' buiten de stad en die dat op een fantastische manier kunnen verenigen.
Gebruikersavatar
R2D2
Administrator
Administrator
Berichten: 5446
Lid geworden op: 05 jun 2002, 15:33
Contacteer:

Re: de groeiende kloof tussen Policor en Domvolkers

Bericht door R2D2 »

vlijmscherpe analyse in Trouw:
www.trouw.nl schreef:Wilders versus de elite: dat is precies wat hij wil

Minister Ter Horst maakt een kapitale fout door de elite aan te zetten tot een opstand. De elite moet leiding geven.

(...)

Maar Wilders is niet het probleem, hij is slechts een symptoom van een probleem. Zonder het echte probleem, was de PVV er nooit geweest. Het probleem is dat er veel mensen zijn die reële nadelen ondervinden van een slecht immigratiebeleid, en dat dit niet voldoende wordt erkend. De nadelen zijn niet ingebeeld en ook niet overdreven. Het gaat niet om mensen die slecht voorgelicht of haatdragend zijn, zoals Ter Horst suggereert met haar opmerking dat ’weldenkende mensen’ in verzet moeten komen. Erkennen dat dit probleem er is, is geen knieval aan extremisme.

Ter Horst kan zeggen dat de immigratieproblemen wel meevallen, maar de cijfers en de ervaringen op straat spreken dat tegen. Mogelijk ziet de elite dat niet zo sterk. Zij woont in witte wijken en hun kinderen gaan naar witte scholen. Deze mensen kennen de multiculturele samenleving eigenlijk alleen van dat leuke olijfwinkeltje, hun goedkope werkster en bovenal van het goede gevoel dat ze krijgen omdat ze zo ruimdenkend zijn. De elite heeft wel de lusten, maar niet de lasten van de multiculturele samenleving.

(...)

Door haar oproep schetst Ter Horst een strijd tussen de elite en het volk. En dat is nu precies wat Wilders wil. Hij kent zijn geschiedenis: wanneer de elite tegenover het volk komt te staan, verliest de elite altijd. Ter Horst suggereert niet alleen een tweestrijd, maar brengt ook een normering aan. Namelijk dat de ene kant (haar club) bestaat uit ’een weldenkende voorhoede’ en dat de rest dom en misleid is. Ook dit speelt Wilders in de kaart. De elite heeft het probleem veroorzaakt door falend beleid in het verleden, maar onttrekt zichzelf privé aan de negatieve gevolgen daarvan. Veel kiezers voelen haarfijn de hypocrisie hiervan aan. Het versterkt het beeld van een elite die het nog steeds niet begrijpt, geen oplossing biedt en daarom een electoraal pak slaag verdient.
http://www.trouw.nl/opinie/podium/artic ... wil__.html
Gebruikersavatar
Mr Hayes
Fleet Captain
Fleet Captain
Berichten: 3691
Lid geworden op: 11 jun 2002, 12:54
Locatie: Barcelona
Contacteer:

Re: de groeiende kloof tussen Policor en Domvolkers

Bericht door Mr Hayes »

Hier een recente column van Thomas van der Dunk (Columnist van de Volkskrant):
Sterven voor Wilders!

Zonder elite gaat het niet
De eerste reacties op mijn jongste column geven opnieuw een goede indruk van het geringe denkvermogen van veel reaguur¬derspubliek. Niet in staat om een redenering met argumenten te weerleggen, kunnen zij alleen maar schelden als de logische conclusie hen niet bevalt.

Domheid
In triom¬fantelijke domheid meldde één hunner de ontdek¬king van de eeuw: dat ik nu eindelijk mijn masker had laten vallen - vóór een bepaalde oppositie in Iran, tegen een bepaalde in Nederland.

Inderdaad - namelijk met een helder criterium, waarop die PVV-fans niet ingaan. Namelijk dat de rechtsstaat uiteindelijk boven de democra¬tie gaat, en een zege van Mousavi in dat opzicht een beschei¬den verbetering zou beteke¬nen, een van Wilders daarentegen, als hij zijn gebral in beleid zou omzetten, een evidente verslechtering.

Het is tekenend voor het historisch onbenul van velen, dat zij, door decennia vrijheid verwend, het belang van die rechts¬staat niet meer inzien - omdat die bij ons zo vanzelf¬sprekend is, dat zij zich niet kunnen voorstellen wat het betekent indien die er nièt zou zijn.

Stage
Velen hunner zouden eens in relevante vermom¬ming een burger-stage moeten lopen in een minder fris buitenland - als zwarte in Poetins Rusland, als blanke in Mugabes Zimbab¬we, als moslim in Lieber-mans Israël, als jood in Ahmadi¬nejads Iran.

Rechtsgelijkheid gaat in een beschaafde samen¬leving boven het recht om je vooroordelen juridisch bot te vieren.
Wie vindt dat de meerderheid altijd zijn zin moet krijgen, ook als dat de rechten van minderheden schendt, moet namelijk ook niet zeuren als hij zelf het slachtoffer van zulke wille¬keur wordt - en dat is bij het soort geïnstitutionaliseerde willekeur dat Wilders voor¬staat snel het geval.
En ik twijfel niet dat degenen die nu het hardste in Wilders' koor meebrul¬len, ook het hardste zullen brullen, als hen dan die rechtsongelijk¬heid zélf eens treft.

Deporteren
Wilders wil nu uit hun naam miljoenen moslims deporteren, omwille van zijn eigen veiligheid. Het is natuurlijk heel makkelijk de provocerende vrij¬heids¬held uithangen vanachter de beschutting van Balkenendes Hollandse Waterli¬nie. Maar als de geprovoceerden dan met een terroristi¬sche aanslag reageren - hoevelen van die helden zijn dan bereid voor Wilders' scheld¬vrijheid te sneven?

Ongetwijfeld is mijn standpunt 'elitair'. Maar zonder capabele elites gaat het niet. Vandaar mijn eerdere voorstel voor een Marker¬waard¬experiment. Dan zullen al die PVV-ers zien dat zijzelf, net als indertijd die LPF-ers, tot niets in staat zijn, dan wel elkaar zeer democra¬tisch onder leiding van hun Geweldige Leider de hersens inslaan, wat voor de mens¬heid ook geen groot verlies zou zijn.

Mijn reactie:
Ik heb mixed feelings over uw column ‘Sterven voor Wilders?’, en dan druk ik het nog zachtjes uit. Ik denk dat er in eerste plaats voorzichtiger om moet worden gegaan met bepaalde begrippen en woorden die soms niet de hele lading dekken. Of het nou begrippen als ‘het volk’ of ‘de elite’ betreffen: Beide begrippen kunnen elkaar soms uitstekend gijzelen, met alle giftige columns van dien, zowel uit de ‘elitaire’ hoek als de ‘rechtse’ poppenkast.

Uw column zorgt enkel voor begrip binnen uw eigen achterban en zeker niet voor wat meer begrip van uw ‘tegenstanders’. Ik hoor die Wilders-pop alweer zeggen: “Van der Dunk wil dat ‘jullie’ je mond houden over wat wij te zeggen krijgen in Den Haag!”. Dus grossomodo tipt u enkele waarheden aan, vooral wat betreft de rechtsstaat en dat deze, ook mijns inziens, belangrijker zijn dan het enkele instrument genaamd ‘democratie’.

Maar gezien de toon van uw columns, vooral het nogal dweperige gebruik en misbruik van bepaalde begrippen en woorden, doet u qua stijl niet onder aan Wilders’ methode van schreeuwen en ophitsen. Het zal wel in de typisch Nederlandse eilandjes-cultuur liggen, waarin trouwens ook weer een ziekelijke hang zichtbaar is naar neo-verzuiling.

De kunst van een goede politicus is, dat hij zowel de ‘elite’ als het ‘volk’ weet aan te spreken. Alleen dan is het spanningsveld tussen links en rechts in Nederland veel minder aanwezig. Empathie en inlevingsvermogen in de andersdenkende zijn dan wat dat betreft een nog veel belangrijker goed dan het constante onderschrijven dat men deel uitmaakt van de linkse elite of het rechtse volk en dat men de ‘concurrerende vleugel aan de andere kant’ een lesje moet leren.

Nederland is angstig geworden, u ook trouwens. En als dat niet zo is, dan straalt uw column dat wel uit. De constante focus op Wilders’ gedweep en vooral het simpele aanhalen van de man met de gekke achternaam haalt nu niks (meer) uit. De PVV wint –helaas- de verkiezingen wel in 2011. En wat dan nog? Het was toch ook immers ‘het volk’ dat uiteindelijk niks moest hebben van Anton Mussert en zijn NSB? En is het niet zo dat het kort na WO II in Nederland lang niet zo’n staatkundig zooitje ongeregeld was als in Italië. Zo is het nog steeds trouwens…….Dus wees niet zo angstig. Niet voor niks staat Nederland in de TOP 6 van meest stabiele democratieën. Daar kan zelfs Wilders niet aan tornen.

Tot slot, het grootste probleem van bepaalde politici aan de uiteinden van het politieke spectrum, en ook van columnisten zoals u, is dat er een compleet gebrek is aan zelfkritiek. De energie haalt men niet meer uit eigen idealen, maar vooral uit het geschreeuw van de ander. Jammer dat u hier een fikse bijdrage aan levert.
Plaats reactie