Recensies seizoen 1

The real hero is always a hero by mistake; he dreams of being an honest coward like everybody else.

Moderator: Dark*staR

Plaats reactie
Gebruikersavatar
captain crash
Administrator
Administrator
Berichten: 26503
Lid geworden op: 02 jun 2002, 00:48
Locatie: Nowhereland
Contacteer:

Recensies seizoen 1

Bericht door captain crash »

Van mijn "favoriete" site als het om recensies gaat:
Heroes - Seizoen 1
Uitgegeven: 5 november 2007 14:25
Laatst gewijzigd: 5 november 2007 18:04

Rijkgevulde dvd-box van dé wereldwijde tv-hit van het afgelopen seizoen. Tim Kring en zijn scriptgoden brengen een serie over échte mensen met superkrachten en de problemen waar zij voor komen te staan. Heroes zit propvol plotlijnen, maar wordt nergens topzwaar.

"Save the cheerleader, save the world!" Eén van de opmerkelijke slogans van een van de meest opmerkelijke Amerikaanse tv-series van het afgelopen seizoen. Waarbij overigens aangetekend moet worden dat de wereld in dit geval zo groot als New York City is. Want tja, het middelpunt van de wereld is nog altijd het land van Uncle Sam. Het is blijkbaar ook: "Save New York, save the world".

Maar onder dit dunne laagje Amerikaanse borstklopperij zit een ingenieuze serie zoals alleen die dekselse Amerikanen die kunnen maken. Het eerste seizoen van Heroes was een hit op de beeldbuis in de Verenigde Staten. De rest van de wereld volgde gauw, al lijken in Nederland de kijkcijfers wat achter te lopen. Niet zo vreemd als je bedenkt hoezeer het downloaden een grote vlucht heeft genomen sinds de uitvinding van bitTorrent en harddiskrecorders. Best jammer, want een gedetailleerde serie als deze verdient het bekeken te worden in de beste kwaliteit. Gelukkig is er nu de dvd-box van het eerste seizoen, bestaande uit zeven schijfjes.

Superkrachten

Die wereldwijde klik met Heroes is niet vreemd. Tim Kring, de bedenker van de serie, keek om zich heen en zag een wereld vol doffe ellende. Mensen hebben behoefte aan helden met bovennatuurlijke krachten die alle rotte plekken uit onze aardkloot kunnen snijden.

De personages uit Heroes die hun superkrachten onafhankelijk van elkaar bij zichzelf ontdekken zijn doodgewone mensen zoals jij en ik: all-American girl en cheerleader Claire ontdekt dat ze zichzelf kan genezen, Japans kantoorpikkie Hiro kan de tijd manipuleren, schilderjunkie Isaac kan de toekomst voorspellen door middel van zijn schilderijen, politicus Nathan kan vliegen en webcamstripper Niki heeft een alter ego die zo sterk als een beer is. De spil van het verhaal is Peter Petrelli, een onzekere verpleger die voelt dat hij tot meer in staat is dan wat hij nu doet, namelijk terminale patiënten begeleiden.

Scriptgoden

Bedreigingen komen van verschillende kanten. Een seriemoordenaar lijkt mensen met deze supergaven op systematische wijze een koppie kleiner te maken en schilder Isaac voorspelt dat binnen afzienbare tijd een grote nucleaire ontploffing de stad New York van de kaart zal vegen. Alsof dat niet genoeg is worden de helden opgejaagd door een mysterieuze man met een hoornen bril. En wie is die duistere maffioso Linderman die onzichtbaar op de achtergrond aan verschillende touwtjes trekt?

De serie lijkt propvol te zitten, zeker als je bedenkt dat Tim Kring er ook een menselijke laag in heeft weten aan te brengen. Er wordt niet louter aandacht besteed aan de bovennatuurlijke gaven van de helden. Opmerkelijk genoeg zijn de momenten waarin we deze krachten daadwerkelijk zien zelfs spaarzaam. Nee, Tim Kring en zijn scriptgoden gaan juist in op de consequenties van deze ontdekking: wat doet het met deze mensen en met hun levens? Dat leidt tot verschillende lijnen in het verhaal. De één gebruikt het voor eigen gewin, de ander wil de mensheid helpen. En dan heb je er nog bij die hun nieuw gevonden gaven koste wat het kost verborgen willen houden voor de wrede medemens die hen toch niet zal begrijpen.

X-men

Dat leidde tot twee kritieken. Want leek de serie daarmee niet teveel op de stripverhalen en filmfranchise rondom de X-men mutanten? Ook zij bezaten superkrachten en werden aan alle kanten opgejaagd. De comic-achtige benadering in Heroes (camerahoeken, de rode draad van Isaacs schilderijen in de plot) doet ook sterk aan deze X-mannen denken.

Toch bezit Heroes een grotere diepgang dan zijn mutantenneef. Die emotionele geladenheid die de kijker écht weet te raken is vooral te danken aan een ander punt van kritiek die door de goegemeente geuit werd, namelijk de langzame, maar daardoor ook uiterst zorgvuldige opbouw van de serie én verschillende karakters. De personages zijn vlees en bloed. Zelfs de grootste slechterik krijgt een achtergrond en heeft daardoor iets menselijks waarmee de kijker zich kan identificeren.

Dat menselijke aspect zorgt ervoor dat Heroes nergens echt topzwaar wordt, zoals wel het geval is in het megalomane X-men universum. Hoewel de kijker zijn fantasie wel een béétje moet laten werken, blijven de verhaallijnen dicht bij aarde. Voorzichtigheid geboden Het tempo wordt naar het einde toe steeds meer opgevoerd. Mysterieuze plotwendingen volgen elkaar met hoge snelheid op en de verschillende karakters worden op ingenieuze wijze met elkaar in verbinding gebracht. Een sterke finale met een aantal open eindes belooft veel voor het tweede seizoen, die in de Verenigde Staten net begonnen is.

Voor ons is het is nog even de vraag of de schrijvers de hoge kwaliteit die ze het eerste enerverende seizoen hebben gegeven kunnen behouden. Gezien het aantal open eindes en verwijzingen naar het tweede seizoen zal dat wel meevallen, maar voorzichtigheid is geboden. Eerdere topseries gingen al voor Heroes op hun snufferd. Lost begon sterk, maar werd een saaie sof in het tweede seizoen en Desperate Housewives is van scherpe zwarte 'dramady' veranderd in een tamelijk zouteloze soap.

Genieten

Maar voor nu nog even geen zorgen. Voorlopig kunnen we genieten van deze rijk gevulde dvd-box waarin de afleveringen worden ondersteund door Dolby 5.1 sound. De verstokte fans kunnen ook hun hart ophalen. De episodes worden vergezeld door vijftig verwijderde scènes en diverse andere extra's, zoals de nooit vertoonde pilotaflevering, een making of, featurettes over de schilderijen van Isaac, de special effects en stunts die zo'n onmiskenbaar grote rol spelen in Heroes. Jammer dat de audiocommentaren die bij sommige afleveringen af te spelen zijn eerder al op de NBC-site te vinden waren. Of, zoals de Heroes gaandeweg de serie ontdekken: you can't have it all.

*****
Plaats reactie